V zadnjem času je v Sloveniji več oseb v pisemskih pošiljkah prejelo od pošiljateljev iz Španije (EL GORDO SPANISH SWEEPSTAKE LOTTERY in LA PRIMITIVA LOTERIA Y APUESTAS) na svoje naslove obvestila o loterijskih dobitkih.

Obvestilom so priloženi tudi obrazci, v katere mora naslovnik vpisati osebne podatke in podatke o bančnih računih, kamor naj bi mu naknadno nakazali loterijski dobitek. Zneski dobitkov se gibljejo od nekaj sto tisoč EUR do 5 MIO EUR.

V obvestilih so tudi imena in priimki oseb, s katerimi je potrebno kontaktirati v zvezi z nadaljnjimi navodili, ter telefonske številke in številke telefaksov.

V primerih, ko naslovniki pošljejo zahtevane podatke, jim organizatorji ponovno pošljejo pismo, v katerem jih seznanijo, da je potrebno plačati davek od navedenega dobitka, in da jim bo denar iz naslova loterijskega dobitka nakazan šele po plačilu davka. Znesek morajo nakazati organizatorju, s čimer od ljudi zvabi denar, nakar pa se organizatorji umaknejo in jih ni več mogoče najti.

Iz že obravnavanih primerov, o katerih smo javnost tudi obveščali, je razvidno, da je nekaj naslovnikov nakazalo zahtevani denar, na podlagi česar so v roku enega tedna dobili novo sporočilo na svoj elektronski naslov. V sporočilu, katerega največkrat pošilja oseba, ki naj bi bila predstavnik določene banke v tujini, je zahteva, da naslovnik pošlje fotokopijo osebnega dokumenta ter podatke o bančnem računu, kamor bo nakazan denar - loterijski dobitek. Hkrati je v sporočilu tudi zahteva, da je potrebno za realizacijo nakazila loterijskega dobitka vplačati še določen znesek.

Glede na dosedanje ugotovitve in modus izvrševanja dejanja v vseh do sedaj znanih primerih, opisani pojav verjetno predstavlja poskus kazivega dejanja goljufije. Policijska preiskava je še vedno v fazi pridobivanja dodatnih obvestil na osnovi mednarodnega sodelovanja in potrditve že pridobljenih obvestil.

Vse fizične in pravne osebe na območju Slovenije ponovno opozarjamo, naj ne nasedajo lažnim obvestilom, hkrati pa naprošamo vse, ki so prejeli podobna obvestila, da o tem čim prej obvestijo policijo na tel. št. 113.

 


Informacicjo so pripravili v Upravi kriminalistične policije Generalne policijske uprave.