V zadnjem času je mogoče opaziti padanje snega, ledu in lednih kock z vozil, ki imajo večje strešne površine. Odpadli sneg in ledene kocke se pojavljajo pred križišči in na vseh drugih delih cestišča, kjer vozniki intenzivneje spreminjajo hitrost vožnje vozila kot na primer ustavljanje in speljevanje v križiščih. Sneg in led se stresata s streh vozil tudi v ovinkih.

Omenjen pojav lahko predstavlja veliko nevarnost za udeležence v prometu, predvsem v naseljih, kjer je večja prisotnost peščev in kolesarjev. Kos ledu, ki zadane pešca ali kolesarja, lahko povzroči resne poškodbe.


Udeležence v cestnem prometu zato opozarjamo:

  • Vozniki vozil so dolžni pred začetkom vožnje dosledno očistiti svoja vozila. Še posebej to velja za voznike tovornih vozil in avtobusov, kjer so strešne površine večje, in se zaradi tega na strehah nabere več snega.
  • Vozniki vozil naj bodi pri vožnji posebej pozorni na možnost, da lahko s pred njimi ali nasproti njih vozečega vozila pade sneg ali led. Temu primerno naj prilagodijo varnostno razdaljo, še posebej pri vožnji skozi naselja (semaforizirana križišča, križišča s prednostjo) in na odsekih cest, kjer so ostrejše krivine.
  • Pešci in kolesarji naj bodo pri hoji in vožnji ob vozišču posebej pozorni na možnost stresanja snega in ledu z vozil in naj se pravočasno umaknejo na varno razdaljo.


Policisti bodo zoper voznike, ki ne bodo ustrezno očistili svojih vozil, represivno ukrepali. V skladu z Zakonom o varnosti cestnega prometa je za tovrstno kršitev zagrožena denarna kazen v višini 10.000,00 SIT.

 

Informacijo so pripravili v Sektorju za cestni promet Uprave uniformirane policije Generalne policijske uprave.