Danes, 20. junija 2005, sta v.d. generalnega direktorja policije dr. Bojan Potočnik in pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave Marjan Erhatič v Galeriji na Kotnikovi v Ljubljani podelila vsem novo zaposlenim delavcem kriminalistične policije, ki so uspešno zaključili Osnovni kriminalistični tečaj 2005, potrdila o zaključenem usposabljanju.

krim05b

Pred v. d. generalnega direktorja policije dr. Bojanom Potočnikom je 8 kriminalistov dalo tudi prisego.


Kriminalistični tečaj, ki je trajal od meseca februarja do junija, je namenjen predvsem novo zaposlenim delavcem kriminalistične policije. V letu 2005 se ga je udeležilo 13 novo zaposlenih delavcev iz več Policijskih uprav in Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave, tem pa se je na praktičnem delu pridružilo še 23 kriminalistov. Po zaključku tečaja, ki je bil sestavljen iz teoretičnega in praktičnega dela, so vsi udeleženci uspešno opravili 14 izpitov in so tako usposobljeni za samostojno opravljanje nalog kriminalistične policije.


krim05c

Marjan Erhatič je vsem udeležencem podelil potrdila o uspešno opravljenem kriminalističnem tečaju.


Kriminalistični tečaj je temeljna in visoko strokovna oblika usposabljanja bodočih kriminalistov, ki ima že več kot desetletno tradicijo. Učne vsebine, ki jih podajajo priznani strokovnjaki iz Policije in zunanjih institucij, se sproti dograjujejo in prilagajajo vsakoletnim potrebam, program tečaja pa je zastavljen tako, da udeleženci pridobljena teoretična znanja preizkusijo tudi praktično v dejanskih okoliščinah kriminalističnega dela.

Cilj štirimesečnega tečaja je bil seznaniti tečajnike s pomenom varstva človekovih pravic in etičnih načel v policijskih postopkih, jih spoznati s položajem, vlogo in nalogami kriminalistične policije, udeleženci so se učili kako uporabljati policijska pooblastila in prisilna sredstva, pravilno komunicirati pri opravljanju policijskih nalog, varovati osebne in zaupne podatke, med drugim pa so se naučili tudi uporabljati različne kriminalistične metode in procesno-kazenske ukrepe.

Pridobljena teoretična znanja so uspešno preizkusili v štirinajst dnevnem praktičnem delu tečaja v Gotenici, ki je bil sestavljen iz različnih praktičnih vaj, kot so ogled kraja katastrofe, spretnostna vožnja, preiskovanje ekoloških kaznivih dejanj, odkrivanje in preiskovanje kaznivega dejanja oboroženega ropa, samomori, nesreče, ogled kraja eksplozije, ogled požiga in streljanje.

V. d. generalnega direktorja policije dr. Bojan Potočnik je v slavnostnem nagovoru povedal, da so slovenski kriminalisti dobro usposobljeni za delo, ki ga opravljajo. V prvi vrsti so za to odgovorni odlični strokovnjaki s področja kriminalistike, ki prenašajo znanja na mlajše generacije kriminalistov, kajti kriminalistični poklic je eden izmed težjih poklicev, ki zahteva veliko teoretičnih, predvsem pa praktičnih izkušenj.


krim05a

V. d. generalnega direktorja policije je trem najboljšim tečajnikom podelil knjižne nagrade.


Pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije generalne policijske uprave Marjan Erhatič je v uvodnem nagovoru poudaril, da je delo kriminalistov čedalje težje zaradi novih oblik kriminala, zato je potrebno popolno poznavanje policijskih pooblastil.


krim05d

Novo zaposleni kriminalisti so podpisali prisego.

 

Sektor za odnose z javnostmi