Osrednja slovesnost ob dnevu slovenske policije - 27. juniju, bo jutri, 21. junija 2005 ob 13. uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani.

27. junij - dan slovenske policije smo si slovenski policisti izbrali v spomin na prepričljivo odločenost varovati državo in njen narod, na složnost, podporo in medsebojno zaupanje, ki je v junijskih dneh vojne vladalo med slovenskim narodom in njegovo policijo; v spomin na organiziran in profesionalen upor agresorju na ozemlju Republike Slovenije in ne nazadnje v spomin na dogodek leta 1991, ko so se policisti spopadli z Jugoslovansk ljudsko armado na mejnem prehodu Holmec.

Pozdravni nagovor na slovesnosti bo imel v.d. generalnega direktorja policije dr. Bojan Potočnik, slavnostni govornik pa bo minister za notranje zadeve Dragutin Mate.

Ob tej slovesnosti bodo 22 pripadnikom organov za notranje zadeve, ki so bili v času osamosvojitvene vojne zaposleni v organih za notranje zadeve in so opravljali naloge povezane z osamosvojitvenimi procesi, podelili spominski znak "ZA SLOVENIJO".

Osrednja slovesnost bo popestrena s kulturnim programom v katerem bo sodeloval orkester policije z gosti Štajerskih 7 in Nušo Derendo.