V policijskem vadbenem centru v Gotenici so se danes, 1. junija 2005, začeli Dnevi gospodarskih kriminalistov z naslovom Gospodarska kriminaliteta - delo policije in medinstitucionalno sodelovanje od zaznave kaznivega dejanja do začetka kazenskega postopka.

Strokovno srečanje je organiziral Sektor za gospodarsko kriminaliteto Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave in se ga udeležuje štirideset kriminalistov, ki delajo na področju zatiranja gospodarske kriminalitete na regionalni in državni ravni, šest predstavnikov državnega tožilstva in predstavnika iz hrvaškega ministrstva za notranje zadeve.

Osnovni namen posveta je izboljšati usposobljenost kriminalistov, ki preiskujejo gospodarsko kriminaliteto predvsem z vidika reševanja praktičnih vsebin in poglabljanja sodelovanja med državnimi institucijami, ki sodelujejo pri preiskovanju gospodarske kriminalitete.

V treh dneh, kolikor bo trajal posvet, se bodo udeleženci seznanili s socialnim inženiringom, plačilnim sistemom v Sloveniji in Evropski uniji, kriminaliteto vodstvenih delavcev, zasegom protipravne premoženjske koristi pri kaznivih dejanjih gospodarske kriminalitete in vlogo analitske službe pri preiskovanju kaznivih dejanj. Analizirali bodo kazniva dejanja tatvine mineralnih snovi in protipravno odlaganje nevarnih odpadkov ter praktični primer zlorabe avtorskih pravic. Predavatelji so iz Združenja bank Slovenije, vladnih služb, Komisije za preprečevanje korupcije, Okrožnega državnega tožilstva Celje, Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave in Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor.

Ob koncu usposabljanja bodo udeleženci sprejeli zaključke, ki bodo kriminalistom, ki preiskujejo gospodarsko kriminaliteto, pomagali pri nadaljnjem delu.


050601 DneviGospKrim


Udeležence sta nagovorila v. d. generalnega direktorja policije dr. Bojan Potočnik, Marjan Erhatič, pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije generalne policijske uprave in mag. Igor Lamberger, vodja Sektorja za gospodarsko kriminaliteto. Zbrane pa je pozdravila tudi generalna državna tožilka Barbara Brezigar in Hinko Jenull, vrhovni državni tožilec.

 

Sektor za odnose z javnostmi