Na Mednarodnem mejnem prehodu Obrežje so pri mejni kotroli slovenski policisti in cariniki konec marca v avtobusu, ki ga je iz Hrvaške proti Nemčiji vozil državljan Makedonije, odkrili arheološke izkopanine, in sicer 16 lončenih posod, 17 kovancev, 1 kovinsko sponko za pas in 160 različnih izdelkov iz kovin.

Predmete, ki so bili namenjeni voznikovemu prijatelju v Nemčiji, prav tako državljanu Makedonije, so zasegli, ker niso bili prijavljeni.

Skupaj s strokovnjaki Narodnega muzeja v Ljubljani so ugotovili, da so bili vsi zaseženi predmeti pridobljeni z ilegalnimi izkopavanji, večina jih izvira iz prazgodovine (od 9. do 5. stoletja pr. n. št.); zasežene keramične posode, z izjemo grške vaze, sodijo v rimsko obdobje, prav tako večina novcev. Predmeti izvirajo iz arheološkega predela imenovanega Karakus v vasi Dedeli ter Isar v Makedoniji, ki ga je Makedonsko ministrstvo za kulturo razglasilo za kulturni spomenik.

Na podlagi ugotovljenih dejstev in zbranih obvestil so kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Krško o zasegu predmetov preko INTERPOL-a Ljubljana obvestili varnostne organe Nemčije in Makedonije, zoper vpletene osebe pa napisali kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja nezakonitega izvoza in uvoza stvari, ki so posebnega kulturnega ali zgodovinskega pomena ali naravne znamenitosti. Vpletene osebe so kršile tudi Konvencijo o ukrepih za prepoved in preprečevanje nedovoljenega uvoza in izvoza kulturnih dobrin ter prenosa lastninske pravice na njih, Evropsko konvencijo o varstvu arheološke dediščine in konvencijo UNIDROIT. Na podlagi slednje bodo preko Ministrstva za kulturo Republike Slovenije zaseženi predmeti vrnjeni Ministrstvu za kulturo Republike Makedonije.


izkopanine4


izkopanine6


izkopanine7


izkopanine8


izkopanine11

 


Sektor za odnose z javnostmi