V Izobraževalnem centru Uprave za zaščito in reševanje Ministrstva za obrambo Republike Slovenije se je danes, 9. maja 2005, začelo usposabljanje udeležencev trinajstega glavnega kriminalističnega tečaja Srednjeevropske policijske akademije.

Usposabljanje, ki bo v Sloveniji potekalo do 13. maja 2005, je organizirala Policijska akademija v sodelovanju z Upravo kriminalistične policije Generalne policijske uprave.

Udeležence so na začetku tečaja pozdravili pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave Anton Vozelj, vodja Centra za izobraževanje in usposabljanje Policijske akademije mag. Franci Kosmač, vodja Sektorja za izobraževanje in usposabljanje Uprave za zaščito in reševanje Janez Petrovič, vodja tečaja SEPA v Sloveniji Igor Berginc iz Policijske akademije in Robert Črepinko iz Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave (diplomant glavnega kriminalističnega tečaja SEPA).


sepa05 1

Začetek tečaja - pozdravni nagovori


Mednarodnega usposabljanja se udeležuje 23 tečajnikov iz osmih držav članic SEPA in sicer iz Nemčije, Poljske, Avstrije, Švice, Slovaške, Češke, Madžarske in Slovenije. Glavni kriminalistični tečaj SEPA poteka v vseh državah članicah SEPA in se je začel 28. februarja 2005 na Dunaju, končal pa se bo 27. maja v Budimpešti.

Iz Slovenije se tečaja udeležujeta Danilo Pleteršek iz Postaje policije Podlehnik Policijske uprave Maribor in Robert Nedor iz Postaje mejne policije Doga vas Policijske uprave Murska Sobota.

Namen usposabljanja glavnega kriminalističnega tečaja SEPA je posredovanje, razširjenje in poglabljanje znanj, izkušenj in sposobnosti, ki so potrebne pri delu na področju zatiranja predvsem organizirane mednarodne kriminalitete ter vzpostavitev medsebojnih stikov za nadaljnje sodelovanje in izmenjavo informacij in izkušenj.


sepa05 2

Med otvoritvijo tečaja


Tudi v Sloveniji, tako kot v drugih državah kjer je usposabljanje že potekalo, se bodo tečajniki seznanili s slovenskim varnostnim sistemom, pravno podlago za delovanje policije, zlasti kriminalistične, s temeljnimi značilnostmi kriminalitete in oblikami organizirane kriminalitete, s policijskimi preiskovalnimi metodami in sredstvi pri odkrivanju organizirane kriminalitete, kazenskim pregonom in policijskimi pooblastili v predkazenskem postopku.

Udeležencem bodo omenjene teme predstavili predstavniki iz Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave in Vrhovnega državnega tožilstva Slovenije.

Med usposabljanjem bodo tečajniki obiskali tudi Policijsko upravo Ljubljano in Policijsko upravo Koper, kjer bosta udeležence sprejela direktorja policijskih uprav. Na PU Ljubljana se bodo med drugim seznanili z oblikami organizirane kriminalitete v glavnem mestu in boju zoper njo, v Kopru pa jim bo poleg omenjenega predstavljeno tudi izvajanje nadzora državne kopenske in pomorske meje.


sepa05 3 Udeleženci usposabljanja s predavatelji


Usposabljanje v vseh državah poteka v nemškem jeziku, udeleženci pa med usposabljanjem sodelujejo tudi pri pripravi izbrane skupinske naloge, ki jo bodo na koncu usposabljanja zagovarjali pred mednarodno skupino policijskih strokovnjakov.

Novinarji lahko za dodatne informacije v zvezi s tečajem SEPA pokličete vodjo tečaja g. Igorja Berginca na telefonsko številko 041 907 046.

 

Sektor za odnose z javnostmi