Začenja se pustni čas. V javnosti bo zopet moč srečati pustne maske in šeme.

Ob tem želimo vse udeležence v prometu še enkrat opozoriti, da 1. odstavek 72. člena Zakona o varnosti cestnega prometa določa, da voznik med vožnjo ne sme uporabljati opreme in naprav na način, ki bi zmanjševale njegovo slušno in vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila (maske, slušalke, telefon itd.).

Za neupoštevanje te določbe je predpisana globa v višini 20.000 SIT.

Naj to priložnost izkoristimo tudi za opozorilo vsem, ki se bodo v tem času podajali na različna praznovanja ter pustne zabave, da naj se kot vozniki vozil vzdržijo pitja alkoholnih pijač, oziroma naj v primeru uživanja teh pijač, poskrbijo za druge primernejše oblike prevoza na zabavo ali domov. Hitrost naj prilagodijo stanju in lastnostim ceste, prometnim razmeram ter lastnemu znanju in izkušnjam.

V tem času bodo policisti poleg svojih rednih nalog, izvajali tudi poostrene nadzore prometa. Nadzori bodo izvedeni z izključnim namenom zagotovitve večje varnosti vseh udeležencev v prometu.

Ne želimo namreč, da se ponovi lanskih pustni čas, ko se je od pustne sobote do pustnega torka zgodilo 585 prometnih nesreč. V njih je kar 5 oseb izgubilo življenje, 121 pa je bilo telesno poškodovanih.

Želimo vam veselo in sproščeno, predvsem pa varno praznovanje.

 

Informacijo pripravil Sektor prometne policije Uprave uniformirane policije Generalne policijske uprave