Sorodne objave

 

V tem tednu so zaključili usposabljanje policisti, ki odhajajo v mirovno misijo v Jordanijo. Aleš Grudnik, Andrej Casar, Matej Velikonja iz Uprave uniformirane policije Generalne policijske uprave, Marko Rode iz Službe generalnega direktorja policije Generalne policijske uprave in Boštjan Težak iz Policijske uprave Ljubljana bodo z delom v mirovni misiji v Jordaniji začeli 1. februarja 2005.

Zamenjali bodo Branka Stermeckega, Aleksandra Majhna, Saša Pikona, Zlatka Fišerja in Damjana Žgajnarja, katerim 1. februarja 2005 poteče enoletni mandat v JIPTC. Tako kot dosedanji inštruktorji bo nova peterica sodelovala pri usposabljanju iraških policistov v jordanskem policijskem centru v Amanu.

Na zaključnem usposabljanju so se policisti seznanili z varnostno-političnimi razmerami v regiji in posebnostmi območja. Inštrutorji so jih skušali čim bolj pripraviti na to, da morajo biti pri svojem delu in bivanju v drugi državi skrajno previdni. Med drugim jim je tudi novinar Valentin Areh predstavil praktične izkušnje iz Iraka, da bi si lahko bolje predstavljali konkretne razmere.

jordanija2

Častni generalni konzul Hašemitske Kraljevine Jordanije g. Samir Amarin je policistom podrobno predstavil državo, v katero odhajajo za eno leto.


V sredo, 12. januarja 2005, se je usposabljanja udeležil tudi častni generalni konzul Hašemitske Kraljevine Jordanije, g. Samir Amarin, ki je policistom v sproščenem pogovoru predstavil svojo državo; kakšno je stanje v Jordaniji, njihove kulturne, jezikovne, prehrambene in druge posebnosti. G. Amarin je s policisti sodeloval z veseljem, obljubil jim je tudi pomoč in podporo med bivanjem v Jordaniji. Večkrat je poudaril, da je njegova država varna, saj je varnost njihov največji kapital. "V čast mi je, da ste me povabili in sem vam lahko predstavil Jordanijo. Policisti, ki odhajate v mirovne misije, ste ambasadorji humanizma v svetu in ambasadorji lastne države. Vesel sem, da smo danes razjasnili nekatera vprašanja in dileme, ki ste jih imeli glede varnosti v Jordaniji. To je varna in prijateljska država in vesel sem, da odhajate tja. Upam in želim si, da bi se sodelovanje med Slovenijo in Jordanijo širilo na vseh področjih."

jordanija1

Sproščen pogovor s policisti


Policiste sta v Gotenici obiskala tudi minister za notranje zadeve g. Dragutin Mate in generalni direktor policije dr. Darko Anželj. Minister je izrazil prepričanje, da policisti odhajajo v Jordanijo, ki je varna in turistična država. Od njih pričakuje, da bodo dobro delali, sam pa jih bo, če mu bo letos čas dopuščal, prišel tudi obiskati. Povedal je še, da smo se Slovenci v vseh mirovnih misijah, v katerih smo doslej sodelovali, izkazali kot pošteni in pravični. Slovenski policisti so imeli vedno najboljše ocene in profesionalen odnos do dela. "Želim si in prepričan sem, da bo tako ostalo tudi v naprej." Minister se je zahvalil tudi g. Amarinu, častnemu generalnemu konzulu Hašemitske Kraljevine Jordanije, ker si je vzel čas za pogovor s policisti ter jim pomagal razjasniti še zadnje dileme pred odhodom v Jordanijo.

Policiste je pozdravil tudi generalni direktor policije dr. Darko Anželj. Zaželel jim je uspešno delo in izrazil prepričanje, da bodo slovenski policisti, tako kot njihovi predhodniki v mednarodnih mirovnih misijah, svoje delo opravili strokovno in profesionalno ter tako še bolj utrdili ugled slovenske policije v mednarodni javnosti.

jordanija3

Policisti, ki odhajajo v mirovno misijo, skupaj s častnim generalni konzul Hašemitske Kraljevine Jordanije g. Samirjem Amarinom, ministrom za notranje zadeve g. Dragutinom Matetom in generalnim direktorjem policije dr. Darkom Anželjem.