Predstavniki Policije so danes, 14. 7. 2006, na Štefanovi 2 v Ljubljani predstavnikom Ministrstva za promet in Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji d. d. (DARS) predstavili delovanje sistema za merjenje hitrosti na cestnih odsekih. Gre za relativno nov sistem merjenja hitrosti, ki so ga začeli uvajati v nekaterih evropskih državah, na primer v Avstriji.

Deluje na principu merjenja povprečne hitrosti med vstopno in izstopno točko na določeni razdalji in je kot tak učinkovit na daljših avtocestnih odsekih, zato smo se v Policiji odločili, da bomo skupaj z Ministrstvom za promet in DARS-om proučili možnosti za uvedbo tega sistema na slovenskih avtocestah.

Predstavljena jim je bila tudi naprava za kontrolo vožnje skozi rdečo luč, ki deluje na principu kombinacije kontrole hitrosti in vožnje skozi rdečo luč, hkrati pa kršitev tudi slikovno dokumentira. Naprava se bo testno preizkušala v drugi polovici letošnjega leta na območju mesta Ljubljana, in če se bo izkazalo, da je učinkovita, bomo proučili možnosti za čim hitrejši nakup in redno uporabo pri nadzoru prometa.