Sorodne objave

Projekt Varno poletje 5. september 2022
 

Ko načrtujemo dopust, se hitro zgodi, da v pričakovanju lahkotnejših in bolj sproščenih dni pozabimo na lastno varnost in varnost svojega imetja. Policija opozarja, da je treba za varnost pravočasno in primerno poskrbeti, veliko pa lahko storimo tudi sami.

Kaj lahko za zavarovanje svojega doma med dopustom storite sami

Preden se odpravite na dopust, lahko o svoji odsotnosti obvestite vodjo policijskega okoliša na najbližji policijski postaji. Pred odhodom pa lahko že z manjšimi ukrepi poskrbite, da je vaš dom bolje zavarovan:

  • preverite ali so vsa vrata in okna dobro zaprta, tudi straniščno in garažno okno, vrata delavnice itd.,
  • ne pokažite, da ste odsotni in ne puščajte vidnih sporočil o svoji odsotnosti (do kdaj vas ne bo doma, kam ste šli itd.),
  • ne puščajte pomenljivih sporočil na telefonskem odzivniku, kot npr. "Trenutno nas ni doma. Smo na dopustu in nas ne bo do ...",
  • ne puščajte ključev v poštnem nabiralniku, pod predpražnikom ali pod cvetličnim lončkom, saj so tako dostopni tudi vlomilcu,
  • ne odstranjujte rož z okenskih polic in balkonov in ne zastirajte oken s temnimi zavesami, polkni ali roletami, saj to jasno kaže, da vas ni doma,
  • vrednejše predmete, kot so naprave zabavne elektronike, denar, nakit in druge dragocenosti, shranite na varno mesto in poskrbite, da se ne vidijo od zunaj,
  • pospravite vse predmete v bližini hiše ali stanovanja (lestve, zaboje, smetnjake in druge predmete), ki bi lahko vlomilcem olajšali vstop v vaš dom,
  • če odhajate na dopust, povejte sosedom, sorodnikom, prijateljem oziroma drugim osebam, ki jim zaupate, kje in koliko časa boste na počitnicah.


Med dopustom odpovejte vse časopise in prosite prijatelje, sosede ali druge, ki jim zaupate, da dnevno praznijo poštni nabiralnik in nadzirajo vaš dom. Sobivanje v soseski, bloku ali ulici nam narekuje soodgovornost do sosedov, zato se pogovorite o tem, kako si lahko medsebojno pomagate. Obveščajte drug drugega o svoji daljši odsotnosti.


Kaj storiti, če ujamete storilce na delu

Če opazite, da se v vašem stanovanju ali pri sosedih nahaja nepovabljen gost, se ne spuščajte v fizično obračunavanje z njim temveč poskrbite za svojo varnost in o tem takoj obvestite policijo. Takoj pokličite številko 113 ali najbližjo policijsko postajo.

Skušajte si zapomniti čim več njegovih osebnih karakteristik (barva las, poteze obraza, način hoje, levičar/desničar, posebna znamenja na telesu, smer pobega, vozilo in registrska številka itd.). Zapomnite si, kje se je storilec gibal, kaj je prijemal in do prihoda policistov pustite kraj nedotaknjen, da se bodo ohranile sledi, ki so pomembne za odkritje in dokazovanje kaznivega dejanja. Do prihoda policistov ničesar ne premikajte in ne pospravljajte, da ne bi uničili koristnih sledi, ki bi lahko pomembno prispevale k odkritju storilca. Vse pomembne podatke o kaznivem dejanju in storilcih (vendar ne o nujnih zadevah) pa lahko sporočite tudi na anonimni telefon 080-1200.


Pri zavarovanju svojega doma vam lahko pomagajo tudi strokovnjaki

Strokovnjaki vam bodo pomagali oceniti varnost vašega doma. Najučinkovitejše varovanje je kombinacija mehanskega in elektronskega varovanja:

  • ojačana ali posebna protivlomna in protipožarna vhodna vrata, opremljena s kakovostnimi ključavnicami, kukalom, zaščitnim okovjem in ščitom proti lomljenju ključavnic,
  • če je stanovanje v pritličju, okna zaščitite z varovalnimi folijami in mehansko zaščito na okenskih krilih,
  • na hiši namestite senzorsko luč,
  • vgradite kakovostno alarmno napravo, vezano na lokalno signalizacijo (luč, sireno, mobitel, pozivnik ipd.) in, če je le mogoče, tudi na varnostno podjetje, ki bo posredovalo v primeru vloma ali poskusa vloma,
  • okolica naj bo osvetljena.


O vgrajeni alarmni napravi obvestite sosede, objekt pa označite z nalepkami, ki opozarjajo nanjo. Četudi boste svoj dom opremili s kakovostnim varovanjem, pa ne pozabite, da priložnost dela tatu, zato vrednejše predmete in večjo vsoto denarja hranite v doma vgrajenem sefu ali v bančnih ustanovah.


Naredite seznam vrednejših predmetov

Naredite tudi seznam vrednejših predmetov (tehničnih predmetov, nakita, umetniških slik in drugih umetnin) ter opišite njihove prepoznavne značilnosti. Umetnine, nakit in druge predmete je priporočljivo tudi fotografirati, saj bodo fotografije policistom v veliko pomoč. Zapišite številke koles, motornih koles, čolna, naprav zabavne elektronike (televizijskega sprejemnika, LCD ali plazma sprejemnika, video in HI-FI naprav, računalnika itd.) ter njihove prepoznavne značilnosti. S tem boste v primeru tatvine povečali možnosti njihove najdbe ali povrnitve. Tehnične predmete, dokumente in umetnine lahko zaznamujete s posebnimi znaki in svinčniki, ki omogočajo pisavo, ki jo s prostim očesom ne vidimo.


Previdno tudi na dopustu

Na varnost ne smemo pozabiti niti, ko smo na dopustu. Ravno takrat se namreč hitro zgodi, da v prijetni dopustniški sproščenosti pozabimo na lastno varnost in varnost svojega imetja. Ko ste v tujini, je denar najbolje menjati v menjalnicah oziroma bankah in ne na ulici, kjer so turisti izpostavljeni prevaram ali celo roparjem. Med obiski lokalov, pa tudi sicer, ne razkazujte denarja.

Posebno pozornost je treba nameniti tudi prtljagi na letališčih, avtobusnih in železniških postajah. Vidno označena prtljaga z imenom in priimkom ter naslovom na njej, lahko nepridipravu izda podatek, kje je prazno stanovanje.

Prav tako je treba posebno pozornost posvečati predmetom, ki so najpogosteje tarča tatvin: digitalna tehnika (fotoaparati, kamere idr.), mobilni telefoni, osebni nakit in ostali predmeti, ki jih nosimo s seboj na dopust (kolesa, surfi, smuči idr.). Predvsem je pomembno, da stvari ne puščamo brez nadzora. Dokumente, čeke, plačilne kartice in gotovino hranite v notranjem žepu oblačil ali torbici, pritrjeni okoli pasu.


Varno na cestah

Seveda pa ne smete pozabiti niti na prometno varnost. Ker je med turistično sezono pogosto povečan promet, udeležencem cestnega prometa svetujemo, da spremljate prometne informacije in se, če je le mogoče, odpravite na pot takrat, ko na cestah ni zastojev. Spoštujte prometne predpise, še posebej ob zastojih, in bodite strpni. S seboj vzemite zadostno količino brezalkoholnih osvežilnih pijač in se pogosteje kot sicer ustavite ter naredite odmor. Če jemljete zdravila, jih ne pozabite vzeti s seboj.

Nenazadnje, če boste s sabo na dopust oz. počitnice vzeli hišne ljubljenčke, ne pozabite nanje in poskrbite za ustrezen prevoz, dovolj hrane in vode. Vremenske nevšečnosti vplivajo tudi nanje. Če pa je vaš hišni ljubljenček pes, ga na javnih krajih ne pozabite imeti na povodcu.


Poskrbite za svojo lastno varnost in varnost drugih.
Naj dopust oz. počitnice ostanejo v lepem spominu.