Sorodne objave

 

Od 14. do 20. oktobra 2024 poteka nacionalna preventivna akcija za večjo varnost pešcev z naslovom Bodi viden - bodi previden, ki jo organizirata Agencija za varnost prometa in Policija. Akcija v ospredje postavlja najbolj ranljive prometne udeležence, to so pešci. Predvsem v obdobju, ko se dnevi krajšajo in je vidljivost na cestah slabša, je namreč treba varnosti pešcev nameniti več pozornosti.

Pešci na prehodu, zraven avtomobil

Policisti bodo preverjali, ali tako pešci kot vozniki upoštevajo predpise

Policisti bodo med akcijo preverjali spoštovanje predpisov pri pešcih (uporaba odsevnih teles, varno prečkanje vozišč, pravilna stran hoje) in voznikih motornih vozil. Pri slednjih bodo pozorni zlasti na kršitve, kot so izsiljevanje prednosti pešcem na zaznamovanih prehodih in prehitra vožnja. Krajše poostrene nadzore bodo policijske uprave izvajale predvsem v bližini prehodov za pešce in na drugih lokacijah s povečano problematiko varnosti pešcev. Policisti bodo sodelovali tudi pri preventivnih aktivnosti in pešce opozarjali, da morajo že sami čim bolje poskrbeti za svojo varnost v prometu. To lahko storijo že s preprostim upoštevanjem cestnoprometnih pravil, z nošenjem svetlih oblačil, kresničk, odsevnikov, odsevnih brezrokavnikov ipd.

Agencija za varnost prometa bo razdelila odsevnike, v akcijo vključene tudi šole in nevladne organizacie

V sklopu akcije bo Agencija za varnost prometa po Sloveniji občinskim svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu razdelila 11.000 odsevnikov in zloženk ter 1.000 plakatov, ki opozarjajo na pomen vidnosti in varnosti pešcev. Osnovnošolci bodo znova povabljeni k sodelovanju v akciji pisanja pisem Bodi viden, bodi previden, kjer v pisemcih svoje znance in prijatelje nagovorijo k večji vidnosti in varnosti v prometu. Med akcijo bodo različne preventivne aktivnosti izvajale tudi nevladne organizacije ter več kot 107 občinskih svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu.

Pešci lahko največ za svojo varnost storijo sami

Za lastno varnost lahko pešci največ naredijo sami. Prav tako kot ostali udeleženci v prometu morajo v prvi vrsti spoštovati cestnoprometna pravila. Uporabljati morajo prometne površine, namenjene hoji pešcev, in ponoči ali ob slabši vidljivosti (npr. megla, mrak) obvezno nositi odsevna telesa za večjo vidnost ali svetilko, ki oddaja belo svetlobo. V temi in mraku vam lahko aktivna raba odsevnikov reši življenje!

Zaradi odvračanja pozornosti od dogajanja v prometu (pozornost je lahko zmanjšana celo za 60 odstotkov!) tudi pešcem, ne le voznikom, med hojo odsvetujemo uporabo mobilnih telefonov, slušalk, pregledovanje družbenih omrežij ipd.

Opozorilo voznikom motornih vozil, pa tudi koles in e-skirojev

Vse voznike motornih vozil, pa tudi koles in skirojev, pa opozarjamo, da morajo biti med vožnjo izjemno pozorni na pešce. Še posebej naj bodo previdni v območju prehodov za pešce in tudi na območjih, kjer je pričakovati prisotnost pešcev (npr. pred šolami in vrtci, v naseljih, v bližini otroških igrišč, domov za starejše ...). Ustrezno naj znižajo hitrost vožnje in pred prehodi pešcem odstopijo prednost. Kolesarji in vozniki e-skirojev se lahko v conah za pešce gibljejo izključno s hitrostjo pešca, torej največ do 5 km/h, še bolj varno pa je, če sestopijo.

Zunaj naselij, kjer ni pločnikov, naj vozniki motornih vozil vozijo po sredini prometnega pasu, da čim bolj zmanjšajo možnosti trka z morebitnim pešcem, ki hodi ob vozišču. Hitrost vožnje naj prilagodijo predpisanim omejitvam in razmeram na cesti. Upoštevajo naj, da se na mokri ali spolzki podlagi zavorna pot podaljšuje.

Stanje varnosti pešcev

Pešci so ena izmed najbolj ranljivih skupin v prometu, saj jih v kar 70 % primerov kot povzročitelji ogrožajo vozniki motornih vozil. Med najpogostejšimi prekrški pešcev pa so nepravilno prečkanje vozišča in neupoštevanje rdeče luči na semaforju. Pred dvajsetimi leti je na slovenskih cestah letno življenje izgubilo okoli 250 pešcev. Z različnimi preventivnimu ukrepi smo to številko močno zmanjšali, vendar si moramo še vedno skupaj prizadevati za dodatno izboljšanje varnosti.

Do 10. oktobra 2024 je bilo na slovenskih cestah v prometnih nesrečah udeleženih 409 pešcev, pri čemer je življenje izgubilo 5 pešcev, 69 jih je bilo hudo telesno poškodovanih in 301 lažje poškodovan. Do tega datuma je bilo ugotovljenih 2.305 prekrškov pešcev, kar je nekoliko manj v primerjavi z enakim obdobjem leta 2023, ko jih je bilo 2.437. Med najpogostejšimi prekrški sta nepravilno prečkanje vozišča in neupoštevanje rdeče luči na semaforju. Za primerjavo, v enakem obdobju leta 2023 je bilo ugotovljenih 2.437 prekrškov, v celotnem letu pa skupno 3.606. V letu 2022 je bilo do istega datuma zabeleženih 2.500 prekrškov, v celotnem letu pa 3.514 kršitev.

Povezane vsebine

Bodi preVIDEN - nasveti pešcem za varnejšo udeležbo v prometu ter opozorila voznikom

Vozniki, pazite na pešce!