Sorodne objave

 

Po dogodku na nogometni tekmi med kluboma Mura in Maribor 18. februarja v Murski Soboti, ko je bilo več oseb poškodovanih zaradi prepovedane uporabe pirotehnike, bo notranje ministrstvo predlagalo dopolnitve Kazenskega zakonika, s katerimi bo zaostreno kaznovanje posameznikov, ki izvajajo nasilje in ogrožajo varnost drugih udeležencev na športnih prireditvah. V okviru predvidene novele Zakona o nalogah in pooblastilih policije pa bo predlagana razširitev pogojev za odreditev prepovedi udeležbe na športnih prireditvah tudi za tiste, ki bodo zaloteni pri storitvi prekrška zaradi uporabe pirotehnike.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han sta se srečala s predsednikoma Olimpijskega komiteja Slovenije in Nogometne zveze Slovenije Franjem Bobincem in Radenkom Mijatovićem. Vsi so ostro obsodili huliganstvo in nasilje na nedavni nogometni tekmi v Murski Soboti in nasploh na športnih prireditvah, srečanje pa ocenili kot zelo operativno in učinkovito.

Sogovorniki so se dogovorili, da se v naslednjem tednu sestanejo strokovnjaki iz ministrstev za notranje zadeve ter za gospodarstvo, turizem in šport, iz Olimpijskega komiteja Slovenije in Nogometne zveze Slovenije. Delovna skupina, ki jo bo vodila državna sekretarka Helga Dobrin, bo iskala dodatne rešitve tako pri kaznovalni politiki kot pri preventivi.

Kot je v izjavi za javnost po sestanku povedal minister Boštjan Poklukar, bomo v Ministrstvu za notranje zadeve pristopili k zakonodajnim spremembam. "Ministrstvu za pravosodje bomo predlagali dopolnitve Kazenskega zakonika, s katerimi bomo zaostrili kaznovanje posameznikov, ki izvajajo nasilje in ogrožajo varnost drugih udeležencev na športnih prireditvah. V okviru predvidene novele Zakona o nalogah in pooblastilih policije bomo predlagali razširitev pogojev za odreditev prepovedi udeležbe na športnih prireditvah tudi za tiste, ki bodo zaloteni pri storitvi prekrška zaradi uporabe pirotehnike. Pripravljamo nov Zakon o varstvu javnega reda in miru. V tem okviru bomo umestili prekršek na športnih prireditvah tudi v ta zakon," je napovedal Poklukar. Poudaril je, da si ne želimo, da tribune postanejo bojišče huliganov.

Na tekmi med nogometnima kluboma Mura in Maribor 18. februarja 2024 v Murski Soboti je bilo več oseb poškodovanih zaradi prepovedane uporabe pirotehnike. Glede konkretnega dogodka na nogometni tekmi v Murski Soboti je Inšpektorat Republike Slovenije za notranje zadeve po uradni dolžnosti uvedel inšpekcijski postopek. Pri tem ugotavlja, ali je imetnik licence zasebnega varovanja, ki je na dogodku opravljal storitev zasebnega varovanja, izvajal svoje naloge skladno z določbami Zakona o zasebnem varovanju in dovoljenjem pristojne upravne enote. Minister Poklukar je tudi že zahteval poročilo policije o njihovih ukrepih v povezavi z varovanjem nogometne tekme.

Več informacij v sporočilu za javnost na spletni strani ministrstva za notranje zadeve.

Povezane vsebine

Pirotehnični izdelek na nogometni tekmi v Murski Soboti poškodoval sedem oseb. Ste videli, kdo ga je odvrgel?

Nasveti za varen obisk športnih in drugih prireditev