Slovenska policija je danes, 27. marca 2023, v sodelovanju s hrvaškimi kolegi izvajala poostren nadzor prometa s poudarkom na kontroli prevoza potnikov in tovora.

Nadzor je potekal med 8. in 13. uro na dolenjskem avtocestnem omrežju, na počivališču Zaloke, iz smeri Obrežja proti Novem mestu, in hkrati na hrvaški strani, na počivališču Gradna, v smeri proti Zagrebu. Pobudo za izvedbo prvega tovrstnega nadzora so dali v Sektorju prometne policije GPU. S hrvaškimi kolegi je bilo dogovorjeno, da bodo s to obliko dela in sodelovanja nadaljevali tudi v prihodnje.

20230327 094603

Poostren nadzor so policisti izvedli tako, da so s prometno signalizacijo ves promet preusmerili na nadzorno točko na počivališču. Danes so največ pozornosti namenili kontroli avtobusov in tovornih vozil, ki zaradi svoje velikosti, teže in drugih karakteristik pomenijo nevarnost za ostale udeležence v prometu, če kršijo cestnoprometna pravila. Za ugotavljanje kršitev pri teh vrstah vozil imajo policisti posebna znanja in specifična tehnična sredstva za odkrivanje in preprečevanje kršitev, ki so povezane z nepravilno uporabo tahografov, tehnično brezhibnostjo vozil, ustreznim zavarovanjem tovora, delovanjem sistemov za upravljanje izpustov, preobremenitvami in dokumentacijo, ki je potrebna za opravljanje določenih vrst prevozov.

V nadzoru so sodelovali policisti postaj prometne policije Novo mesto in Ljubljana, policisti Specializirane enote za nadzor prometa, policisti Policijske postaje za izravnalne ukrepe Novo mesto in Specializirana enota za nadzor državne meje. Policistom so se pridružili tudi predstavniki Inšpektorata RS za infrastrukturo, Finančne uprave RS, cestninskega nadzora DARS-a in izvajalec tehtanja - pooblaščen kontrolor osnih pritiskov.

Policisti so pri delu uporabili vso razpoložljivo tehnično opremo in več oblik policijskega dela (opazovalec s helikopterjem, posebno vozilo z videonadzornim sistemom, meritve hitrosti vožnje in varnostne razdalje z nadvoza avtoceste, pregled vozil s službenim psom za specialistično uporabo (odkrivanje drog in orožja)).

20230327 095006

Podrobneje so preverili 42 tovornih vozil in šest avtobusov. Ugotovljeni sta bili dve kršitvi zaradi nepravilnega prehitevanja tovornih vozil, kršitev zaradi prekratke varnostne razdalje, najvišja izmerjena hitrost je bila 180 km/h pri vozniku osebnega avtomobila, trije vozniki tovornih vozil so med vožnjo uporabljali mobilni telefon, v dveh primerih je bil ugotovljen nepravilno naložen tovor na tovornem vozilu, na enem tovornem vozilu so bile nameščene pnevmatike neustreznih dimenzij, ugotovljenih je bilo šest kršitev v zvezi s preobremenitvami, dve kršitvi v zvezi z delovanjem sistemov za upravljanje izpustov (globa z eno izmed ugotovljenih kršitev je znašala 9.000 evrov za pravno osebo in 1.320 evrov za voznika). Ugotovljene so bile številne kršitve v zvezi z uporabo tahografa. Izstopale so kršitve, ki se nanašajo na zatajitev podatkov na vozniški kartici (določena globa 3.000 evrov za pravno osebo in 2.000 evrov za voznika), pri devetih voznikih je bila ob pregledu tahografa ugotovljena prekoračitev dovoljene hitrosti vožnje. Cestninski nadzorniki so ugotovili 11 kršitev, povezanih z uporabo vinjete. Pri hujših kršitvah so policisti voznikom odvzeli registrske tablice do odprave pomanjkljivosti.

20230327 095639

Med kontrolo prometa so ustavili voznico osebnega avtomobila - taksi prevoznik hrvaških registrskih oznak, ki je prevažala štiri državljane Rusije, ki so nedovoljeno vstopili v Slovenijo. Zaradi kršitev ji je bila izrečena globa v višini 1.800 evrov. V avtobusu tujih registrskih oznak so odkrili sedem državljanov Rusije, ki so prav tako nedovoljeno vstopili s Slovenijo. Ustavili so tudi državljana Kosova, ki je prevažal tri državljane Kosova, ki so nedovoljeno vstopili v Slovenijo. Vozniku, ki je vozil s ponarejenim vozniškim dovoljenjem, so avtomobil zasegli.