Sorodne objave

Pomožna policija 26. februar 2016
 

V Policijski akademiji je danes, 20. februarja 2020, pred generalno direktorico policije mag. Tatjano Bobnar zaprisegla že 6. generacija pomožnih policistk in policistov. 47 novih pomožnih policistk in policistov se je pridružilo 485 pomožnim policistom, ki že pomagajo policiji izpolnjevati njene naloge.

20200220 111028

Za opravljanje nalog policije so pomožni policisti vpoklicani v primerih, ko je zaradi nemotenega opravljanja nalog policije treba nadomestiti odsotnost večjega števila aktivnih policistov, ob naravnih in drugih nesrečah, v primerih, ko je huje ogrožena javna varnost, za zavarovanje državne meje, v primerih krize oziroma izrednega ali vojnega stanja.

20200220 110125

20200220 110334

Skupino 47 kandidatov za pomožne policiste, ki so uspešno opravili usposabljanje – med njimi je tudi 10 žensk –, in pa sam potek njihovega usposabljanja je nekoliko podrobneje predstavil vodja usposabljanja Igor Stošič. Povedal je, da je osnovno usposabljanje v Gotenici potekalo med 4. in 29. novembrom 2019, praktični del osnovnega usposabljanja na policijskih postajah pa je potekal med 2. in 20. decembrom 2019. "Usposabljanje je bilo intenzivno, naporno, a so kandidati in kandidatke k delu pristopili izjemno zagnano in predano," je poudaril Stošič.

20200220 112009

Celoten govor mag. Tatjane Bobnar

"Spoštovane policistke in policisti 6. generacije pomožnih policistov, dobrodošli v naših vrstah! Z današnjo zaprisego ste postali pomemben del slovenske policije," je svoj nagovor začela generalna direktorica policije mag. Tatjana Bobnar. "Pomožna policija je izjemno pomembna varnostna struktura, ki se je v izrednih trenutkih še vsakič doslej izkazala kot nepogrešljiva. Če se samo spomnimo na doprinos pomožnih policistov ob povečanih migracijah ali ob žledu in hudih poplavah, ki so prizadele državo pred nekaj leti. Čedalje pogosteje so pomožni policisti prisotni tudi pri varovanju različnih športnih in drugih prireditev. Pomožni policisti ves čas dokazujejo svojo profesionalnost in učinkovitost. Verjamem, da bo tudi vaša, 6. generacija upravičila ta sloves kot zanesljiva kadrovska podpora. Redni policisti in policistke so pomožne policiste namreč že zdavnaj sprejeli kot nepogrešljive sodelavke in sodelavce. To pomeni, da bodo v kritičnih trenutkih računali na vas, četudi ne boste izvajali vseh policijskih pooblastil," je dejala Bobnarjeva.

Ob tem jih je še opomnila, da s tem, ko oblečejo uniformo, prevzemajo izjemno zahtevno in odgovorno nalogo: "Od policistov se pričakuje, da smo poosebljenje zakonitega in zglednega ravnanja v družbi. Ker pa smo vsi le ljudje, so ta pričakovanja zelo visoka. Vendar ne nedosegljiva! Zato je prav, da se zavedate, kako odgovorna je ta vloga, ki jo prevzemate. A vendarle, policijskega dela ne spremljajo zgolj odgovornost, resnost in nenehne zahteve. Spremlja ga tudi izjemno zadovoljstvo, ko naredite kaj dobrega za ljudi. Pa najsi bo to strokovno in korektno izpeljan postopek ali zgolj prijazen pogovor z občanom. Sami boste kmalu občutili, kako zelo zasvajajoč je občutek zadovoljstva, ko pomagaš človeku v stiski. Želim si, da bi vas ta občutek prevzel tako, kot je prevzel vse nas. In da bi prav zaradi njega vsakič znova z veseljem oblekli uniformo, je še dodala Bobnarjeva. 

"Preden se podate na teren, naj se vam zato še enkrat zahvalim, da ste se odločili vstopiti v policijske vrste. Vesela sem, da so med nami še vedno ljudje, ki čutijo ta klic vrednot, poguma, pravice, resnice, modrosti in dolžnosti," je dejala generalna direktorica in jim zaželela da bi svoje delo opravljali strokovno, obenem pa srčno in z velikim veseljem. "Pomagajte si med seboj in pazite drug na drugega."

20200220 111241

V imenu vseh pomožnih policistk in policistov je nekaj vtisov iz usposabljanja strnila pomožna policistka Melita Domjan.

Celoten govor Melite Domjan

Novopečene pomožne policiste in policistke je nagovoril tudi minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar: "Danes je za slovensko policijo pomemben dan. S slovesno prisego domovini, Republiki Sloveniji, ste danes postali pomožne policistke in policisti, za kar vam iskreno čestitam. Pomožne policistke in policisti ste nepogrešljiv in sestavni del Policije. V preteklosti se je predvsem zaradi finančne krize skoraj povsem zanemarila vloga pomožne policije. Migracijska kriza v letih 2015 in 2016 nas je ponovno opomnila, da je pomožna policija izjemno pomemben del policijskega sestava zato se jo od takrat naprej še bolj sistemsko razvija."

20200220 112706

Celoten govor Boštjana Poklukarja

"Prispevek pomožne policije je še posebej pomemben pri izvajanju nalog in aktivnosti varovanja zunanje schengenske meje. Pomožne policistke in policisti pa ste vključeni tudi v druge aktivnosti policijskega dela. / …/ Zaradi vaše profesionalnosti in visoke motiviranosti pri opravljanju policijskih nalog pomožne policistke in policisti pomembno prispevate k visoki stopnji varnosti Republike Slovenije," je poudaril Poklukar.

Ob tem sta se tako minister kot generalna direktorica policije za odlično izpeljano usposabljanje zahvalila pedagoškemu kadru Policijske akademije, policijskim inštruktorejm entuziastom, ki ne le strokovno in profesionalno, temveč tudi izjemno srčno usposabljajo nove generacije kandidatov. "Med predavatelji srečamo izkušene policistke in policiste z dolgoletnimi izkušnjami, med drugim tudi generalno direktorico policije, ki policistkam in policistom ne delijo samo svojega znanja in izkušenj, ampak tudi vrednote in čast policijskega poklica," je še dejal minister.