Četrtek, 27.10.2005, bo ostal učenkam in učencam sevniške osnovne šole Savo Kladnik v prav posebnem spominu. 400 otrok v dveh skupinah si je v kulturni dvorani Sevnica ogledalo lutkovno igrico Svetlane Makarovič z naslovom "1-1-3", dogodek pa so jim popestrili še policisti s predstavitvijo policijske opreme, vozil in dela.

Ob 8.00 uri je prva kolona 200 otrok krenila iz osnovne šole Savo Kladnik proti kulturnemu domu. Za Sevnico skupina otrok ne bi bila nič posebnega, če ne bi kolone vodila dva policista konjenika s konjema in če med policisti, ki so spremljali kolono, ne bi prepoznali dva obraza, ki smo ju sicer navajeni videti na malih ekranih - vrhunska športnika Simeona Hočevara in Luko Špika. Oba sta zaposlena v policiji in sta sodelovala pri preventivnih aktivnosti v organizaciji policijske postaje Sevnica.

Pred vsako predstavo sta se predstavila otrokom, pogovor pa je namenoma nanesel tudi na njuno obnašanje v prometu, kako se razumeta z ljudmi, predvsem tistimi, ki jih srečujeta v tujini, ki govorijo drugačen jezik, so druge narodnosti ali druge barve kože in fair playu v vsakdanjem življenju. Otrokom sta povedala, da morata tudi onadva spoštovati prometne predpise in da se privezujeta že od kar sta začela z vožnjo. Željo po hitrosti raje izživljata na tekmovanju kot pa na cesti. Tudi besede, da je fair play potreben v vsakdanjem življenju v obliki poštenosti in iskrenosti do drugih ljudi, so pustile vtis na najmlajše. In čeprav sta hitra, te hitrosti ne uporabljata pri prečkanju ceste ampak uporabljata prehod za pešce.

V lutkovni igrici, ki je sledila, so otroci skozi zgodbe živalskih likov spoznavali situacije, v katerih se lahko znajdejo tudi v resničnem življenju (nasilje, zlorabe, nevarne obljube neznanih ljudi, kaj storiti, če se izgubiš ipd.), kjer so skupaj z liki, predvsem pa zajčkom Malim Ojojom in Medvedom Policajem, spoznali telefonsko številko "113", kjer je vedno policist, ki jim bo prisluhnil in pomagal.

Po predstavah so se otrokom predstavili policisti policijske postaje Sevnica, postaje prometne policije Krško in postaje konjeniške policije Ljubljana z vso opremo, med bolj obleganimi pa sta zagotovo bila Luka Špik in Simeon Hočevar, ki sta tudi v uniformi vzbujala precej pozornosti, predvsem pa pustila dober vtis pri vseh.

VPO Jožeta Sladiča, nosilca aktivnosti, pomočnika komandirja Janija Vimpolška, inšpektorja Franca Rožmana iz Policijske akademije z obema športnikoma ter predsednika stalne komisije za preventivno delo PU Krško, Roberta Perca, je sprejela tudi ravnateljica osnovne šole Savo Kladnik Sevnica, ga. Jelka Slukan s pomočnico, ga. Marjano Kralj.

Na sprejemu sta sodelovali učenki novinarskega krožka iz 5. razreda, Lea Teraž in Izza Predanič, ki sta profesionalno in hudomušno opravili intervju z Lukom in Simeonom, pred tem pa so se vsi navzoči še na kratko predstavili in povedali, s čim se ukvarjajo. Luka in Simeon sta dobila precej zanimivih vprašanj o njunem življenju, delu, ciljih, vzornikih, ni manjkalo pa tudi smeha na račun anekdot iz njunega zasebnega in tekmovalnega življenja. Tako sta nadobudni novinarki med drugim izvedeli, da Luka s 195 centimetri ni največji v družini in da še vedno obožuje pečenice in kislo zelje, Simeonu pa se je skoraj zgodilo, da se je na tekmovanju skozi cilj pripeljal z otroci, ki so se obesili na njegov čoln.

Luka in Simeon sta nato sodelovala še pri predstavitvi aktivnosti in dela policije.

Vtisi vse sodelujočih so bili pozitivni - policisti so se zahvalili šoli za povabilo in prijetno ustvarjeno vzdušje, pomočnika ravnateljice Marjana Kralj pa se je v imenu učenk in učencev zahvalila policistom za zanimiv in poučen dan, z željo, da bi se še kdaj srečali in ponovili tako zanimiv in uspešen dan.

 

Tekst in fotografije: Robert Perc, Predsednik stalne komisije za preventivno delo PU Krško

 

Fotografski utrinki: