Vodstveni delavci policije so se včeraj, 8. aprila 2003, zbrali na ustanovnem občnem zboru v prostorih Visoke policijsko-varnostne šole na Kotnikovi v Ljubljani in ustanovili Združenje policijskih šefov Slovenije.

Večletna ideja se je v slovenski policiji le uresničila, kajti podobna združenja imajo tudi tuje policije. Že pred 110 leti pa je bilo ustanovljeno mednarodno združenje policijskih šefov (IACP).

zps1

Otvoritveni govor je imel Stanislav Veniger, predsednik iniciativnega odbora.


44 članov je sprejelo statut združenja in izvolilo predsednika in organe društva, skupno pa je v združenju 56 članov. Za predsednika Združenja policijskih šefov Slovenije je bil izvoljen dr. Andrej Anžič, namestnik generalnega direktorja policije, za podpredsednika Stanislav Veniger, direktor uprave uniformirane policije in za sekretarja Anton Pozvek, pomočnik direktorja uprave uniformirane policije. Društvo ima tudi svoj znak in žig.

Združenje policijskih šefov Slovenije je prostovoljno, samostojno, nepridobitno in nepolitično združenje fizičnih oseb, ki so se povezale z namenom uveljavljanja in razvijanja policijske stroke, izboljšanja kakovosti upravljanja in vodenja, izmenjave tovrstnih izkušenj in strokovnih informacij, zaščite interesov članic in članov, sooblikovanja razmer za uspešno delo in druženja .


zps2

Udeleženci občnega zbora


Cilji združenja so: prizadevanje za strokovno raven dela in kakovostnih policijskih storitev, ter ravnanje v skladu s kodeksom poklicne etike; ustvarjanje okoliščin in spodbujanje članov za strokovno izpopolnjevanje, izmenjavo izkušenj in sodelovanje pri razvoju stroke; sodelovanje s tujimi strokovnjaki s področja delovanja društva in tujimi sorodnimi društvi; sodelovanje z državnimi organi, organizacijami in drugimi institucijami, ki se strokovno ali znanstveno ukvarjajo s področjem pravnih in upravnih znanosti ter organizacijami, ki se ukvarjajo z upravljanjem in vodenjem; spremljanje in seznanjanje članstva z novimi spoznanji s področja vodenja upravnih organizacij; pomoč članstvu in zastopanje članstva pri uveljavljanju njegovih stanovskih pravic in interesov ter medsebojno spoznavanje in druženje.

Član združenja je lahko delavka ali delavec policije s statusom policista na delovnem mestu: komandir policijske postaje in oddelka in njihovi pomočniki; direktor policijske uprave in njegov pomočnik; generalni direktor policije in njegov namestnik; vodja notranje organizacijske enote policije in njegovi pomočniki na državnem in regionalnem nivoju organiziranosti. Kdor želi postati članica oz. član združenja, mora izvršnemu odboru predložiti pristopno izjavo ter plačati pristopnino in članarino. Ob sprejemu prejme člansko izkaznico.


zps3

Predsednik Združenja policijskih šefov Slovenije dr. Andrej Anžič je predstavil programske usmeritve za delo ZPŠ.


Policijski šefi lahko ostanejo člani združenja tudi po prenehanju opravljanja vodstvene funkcije, vendar le kot pridruženi člani in ne morejo biti izvoljeni v organe društva, če pa jim preneha delo v policiji, pa lahko ostanejo častni člani tega združenja.

 


Besedilo: Nuška Tavčar in Dean Božnik
Fotografije: Rafael Vodišek