Sklad: Sklad za meje
Letni program: 2009

Vsebina projekta

Cilj projekta je izgradnja radijske infrastrukture TETRA na mejnih območjih Republike Slovenije, ki omogoča kvalitetno kriptirano komunikacijo policijskim mobilnim uporabnikom, vzpostavlja tehnične pogoje za mednarodno sodelovanje med uporabniki javne varnosti sosednjih držav in uporabo novih grafičnih vmesnikov dispečerske funkcije. Prav tako pa projekt zajema opremljanje operativnih enot policije, ki delujejo na mejnih območjih, z radijskimi terminali.

 

Rezultat projekta

Realizirana je nabava 66 kosov TETRA avtomobilskih radijskih postaj (uporabljeni na policijskih upravah Celje, Koper, Novo mesto in Maribor) s funkcijo prevajalnika (Gateway) z dodatno opremo in opremo za programiranje postaj. Nabavljeni so bili tudi 4 strežniki dispečerske infrastrukture s 14 dispečerskimi delovnimi mesti (instalirani na PU Ljubljana (dva), PU Novo mesto in PU Koper) s popolno dodatno opremo. Izvedeni sta bili dve nadgradnji pokrivanja dispečerskega sistema z bazno postajo (Krtinjek (PU Novo mesto) in Movraž (PU Koper)).

Oprema omogoča kriptirano komunikacijo, ki je zelo pomembna za uporabnike javne varnosti. Prav tako so omogočene različne funkcionalnosti, ki jih podpira standard TETRA, npr. funkcija GPS (avtomatsko lociranje s pomočjo satelitov).


Vrednost projekta je 435.055,69 evrov. Evropska komisija je sofinancirala projekt v višini 75 %, kar znaša 326.291,77 evrov.