Sorodne objave

 

Generalni direktor policije Janko Goršek in ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal sta danes, 8. decembra 2010, v Policijski akademiji v Tacnu podelila 22 medalj policije za požrtvovalnost in 9 medalj policije za hrabrost.

skupna

Zbrane je nagovoril generalni direktor policije Janko Goršek, ki se je vsem zahvalil za izjemen pogum in nesebičnost ali pa več kot strokovno opravljanje svojega dela ter jim čestital za prejeta priznanja.

gorsek

Zvočni posnetek nagovora generalnega direktorja policije Janka Gorška (mp3) 


Med drugim je dejal: "Pred mano ste zbrani posamezniki, ki ste v ključnem momentu pokazali, da imate glavo in srce na pravem mestu. Da vam neposredna pomoč sočloveku pomeni več od vaše lastne koristi. Da poznate vrednote in razumete bistvo svojega poklica, ki je v osnovi poslanstvo s plemenitim ciljem - zagotavljati varnost ljudi."

Dodal je še, da je slovenska policija ponosna nanje, saj so dokazali, da so izkušeni in da delajo ne le strokovno in zakonito, temveč tudi predano in pogumno, zaradi česar se lahko slovenski državljani zanesejo na policijo in ji zaupajo. Dejstvo, da je pred njim tudi nekaj požrtvovalnih občanov, pa potrjuje, da se še vedno najdejo izjemni ljudje, ki so pripravljeni na kocko nesebično postaviti svoje življenje, da bi zavarovali tuje.


Medalje policije za hrabrost so prejeli:

  • policista kriminalista Branko Čerče in David Tušek iz Policijske postaje Ljubljana Šiška, ker sta rešila moškega, ki je nameraval narediti samomor

IMG 7696

Policista kriminalista sta februarja pred smrtjo rešila moškega, ki se je v avtomobilu zastrupil z ogljikovim monoksidom. Med reševanjem je bila koncentracija ogljikovega monoksida v garaži že tako visoka, da bi se lahko zastrupila tudi rešitelja. Policista sta tvegala svoji življenji, ugasnila motor avtomobila, vozilo potisnila iz garaže in tako rešila občana.

  • policist Primož Pucelj iz Policijske postaje Črnomelj in policist kriminalist Marko Bat iz Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto, ker sta rešila moškega, ki si je nameraval vzeti življenje

IMG 7698

Oktobra je moški s skokom z mostu nameraval storiti samomor. Medtem ko sta policista s pogovorom zamotila občana, se je policist kriminalist Marko Bat skrivaj povzpel pod most, moškega sunkovito prijel in polegel po loku mostu, tako da ta ni mogel skočiti v osemmetrsko globino. Kolegu je na pomoč priskočil policist Primož Pucelj. Do prihoda gasilcev z dvižno lestvijo in reševalno košaro sta ga oba trdno držala, mirila in tolažila ter prepričevala, naj ne skoči.

  • občana Jožef Glač in Horst Hafner, ker sta iz potapljajočega se vozila rešila dva otroka

IMG 7701

V prometni nesreči je voznica z avtom zapeljala v reko. Jožef Glač in Horst Hafner sta brez razmišljanja skočila v vodo in rešila nekajmesečnega fantka in par let staro deklico, ki sta ostala ujeta v vozilu, ter na kopno pomagala tudi njuni mamici. Avtomobil je trenutek za tem, ko so bili rešeni, v celoti potonil.

  • policista Jure Bauman in Mervad Agović iz Policijske postaje Ljubljana Center, ker sta poškodovanemu in utapljajočemu se moškemu rešila življenje

IMG 7690

Konec junija so tuji turisti z mostu skakali v reko. Eden od njih je po nesreči skočil na betonsko brežino pod mostom ter poškodovan padel v reko, njen močan tok pa ga je odnesel. Policist Jure Bauman je skočil v vodo in zaplaval do ponesrečenca ter ga uspel dvigniti nad gladino. Z reševalno vrvjo se je v reko pognal še policist Mervad Agović in pomagal kolegu pri reševanju.

V istem dogodku so bili udeleženi tudi policistka Anja Petrošanec in policisti David Gracer, Migdad Grbić in Zemir Kazić, vsi iz Policijske postaje Ljubljana Center, ki so prejeli medaljo policije za požrtvovalnost.

  • občan Alojz Prelog, ker je rešil življenje ženski, ki jo je odnašal tok reke

IMG 7693

Junija je tok reke nezadržno odnašal žensko proti hidroelektrarni. Alojzu Prelogu jo je s pomočjo sina in hčerke tik pred hidroelektrarno uspelo potegniti iz vode, sicer ji ne bi uspelo preživeti. Najprej so ji pomagali z vrvjo, s katero so jo uspeli potegniti v bližino nabrežja. Ker pa ženska ni imela moči, da bi se s pomočjo vrvi rešila sama, se je Prelog spustil do utapljajoče. S skupnimi močmi jim je uspelo rešiti življenje.

V istem dogodku sta bila udeležena tudi občanka Lucija Prelog in občan Mirko Prelog, ki sta prejela medaljo policije za požrtvovalnost.


Medalje policije za požrtvovalnost so prejeli:

  • pomočnik komandirja Policijske postaje Ljubljana Vič Silvo Košir, ker je pomagal hudo poškodovanim v prometni nesreči

IMG 7666

V prometni nesreči aprila letos sta bili udeleženi dve vozili. Silvo Košir, ki je od policistov prvi prišel na kraj, je najprej nudil pomoč ponesrečencema v gorečem vozilu, nato pa je iz drugega udeleženega vozila s pomočjo občana strokovno izvlekel hudo poškodovanega voznika.

  • policista Mitja Klančar in Timotej Funkl iz Policijske postaje Trbovlje, ker sta rešila mlado žensko, ki je nameravala storiti samomor

IMG 7669

Policist Mitja Klančar je na mostu nad reko opazil dekle, ki je nameravalo skočiti v vodo. S policistom Timotejem Funklom sta nemudoma stekla do jokajočega se dekleta, ki je plezalo čez ograjo mostu in nameravalo skočiti. Ko je opazila policista, je mlada ženska besno odreagirala; vpila je in se na vsak način hotela vreči z mostu. Policista sta jo odstranila z ograje, jo pomirila in tako rešila mlado življenje.

  • pomočnik komandirja Postaje prometne policije Ljubljana Karlo Bićanić in policista pilota Matej Zrimšek in Tomaž Lovrenčič iz Letalske policijske enote, ker so rešili mlado žensko, ki je nameravala narediti samomor

IMG 7671

Sredi avgusta so pomočnik komandirja Karlo Bičanič ter policista pilota Zrimšek Matej in Lovrenčič Tomaž izvajali izredni nadzor prometa s helikopterjem. Medtem so bili obveščeni, da naj bi na mlajša ženska v okolici Ljubljane poskušala storiti samomor. Iz zraka so opazili parkirano vozilo, ki bi lahko bilo njeno. V želji, da bi dekle čim prej našli, sta se pilota odločila za tvegan pristanek. Policista pilota sta z iskanjem dekleta nadaljevala iz zraka, medtem ko je policist Bičanič helikopter zapustil in iskano našel v gozdu. Bila je porezana po rokah in v slabem psihičnem stanju. Med pogovorom se je dekle pomirilo, nato pa so jo policisti odpeljali na zdravljenje.

  • policist Mitja Mencigar iz Postaje mejne policije Petišovci, ker je rešil utapljajočega moškega

Občan je zaradi nenadne slabosti med ribolovom v gramoznici padel vanjo, visoko dobrega pol metra. Osemletni sin, ki je bil takrat z njim, mu ni mogel pomagati, zato je stekel na cesto in ustavljal mimovozeče voznike. Policist Mitja Mencigar, ki je prav takrat pripeljal mimo in ni bil na službeni dolžnosti, je nemudoma ustavil in stekel na pomoč občanu ter ga potegnil iz gramoznice.

  • policist kriminalist Robi Ribič iz Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi, ker je rešil mlajšo žensko, ki je nameravala narediti samomor

IMG 7674

Operativno-komunikacijski center je bil avgusta obveščen, da namerava mlada ženska v okolici Ljubljane storiti samomor, vendar natančna lokacija ni bila znana. Policist kriminalist v vlogi pogajalca Robi Ribič je uspel z žensko vzpostaviti telefonski kontakt. Po slabi uri pogovora - ki ga je občanka zaradi izgube zavesti, ker je bila v avtomobilu močna koncentracija plinov, večkrat prekinila - jo je pogajalcu uspelo prepričati, da je povedala, kje je. Ko je Ribič prišel na kraj, jo je uspel prepričati, da je odklenila vrata vozila.

  • policista Borut Zupančič in Domen Stopar iz Policijske postaje Litija ter občana Miha Jančar in Damijan Zajc, ker so moškemu iz poplavljenega vozila rešili življenje

IMG 7679

Policista Borut Zupančič in Domen Stopar sta med preverjanjem prevoznosti cest v času hudih septembrskih poplav opazila del vozila, ki je gledalo iz vode. V vozilu, ki ga je voda odnašala, sta videla voznika, ki pa se ni mogel rešiti. Pokazala sta mu, da sta ga opazila in da bosta poklicala pomoč, kar sta tudi nemudoma storila. Gasilci prostovoljnih gasilskih društev so takoj prispeli na kraj. Miha Jančar in Damjan Zajc, sicer oba zaposlena na Policiji in Ministrstvu za notranje zadeve, sta zabredla v vodo in vozilo pritrdila na jeklenico, da so ga lahko izvlekli. Ostali so gasilca medtem varovali z varovalno navezo, ker bi ju sicer lahko odnesla voda.

  • policistka Simona Lukšič in policista Oto Strakušek in Vlado Radonjić iz Policijske postaje Zagorje ob Savi, ker so pomagali prebivalcem, ki jih je ogrožal zemeljski plaz

IMG 7682

Med septembrskimi poplavami je prebivalce zaselka ogrožal zemeljski plaz. Kljub nevarnosti drsečega plazu, kamenja, blata, vode in mulja so policistka in policista pomagali pri evakuaciji ljudi ter pri reševanju njihovega premoženja. Prav tako so v izjemno hudih vremenskih razmerah pomagali pri sestavljanju pregrade za zajezitev in preusmeritev zemeljskega plazu, ki je ves čas grozil, da bo pod seboj pokopal celoten zaselek in tamkajšnje prebivalce.

  • občan Zoran Bravec, ker je rešil življenje moškemu, ki je nameraval storiti samomor

IMG 7684

Med vožnjo je občan Zoran Bravec opazil neznanca, z vrvjo obešenega na drog podpornega stebra ob cesti. Nemudoma je ustavil in stekel do moškega, ki je bil že ves pomodrel. Dvignil ga je od tal in mu zrahljal zanko okoli vratu, da so se mu sprostile dihalne poti.


Pravilnik o priznanjih policije določa vrste, postopek za podeljevanje in nošenje priznanj policije.

Za širjenje varnostne kulture, za zasluge in prispevek k razvijanju in krepitvi varnosti, za pomoč policiji ali za sodelovanje in pomoč v posameznih varnostnih akcijah se podeljujejo naslednja priznanja policije:

  • veliki ščit policije z zvezdo,
  • ščit policije,
  • medalja policije za hrabrost,
  • medalja policije za požrtvovalnost,
  • znak policije za sodelovanje,
  • znak policije za dolgoletno delo,
  • spominski znaki policije.

Medalja policije za požrtvovalnost se lahko podeli policistom, drugim delavcem policije in drugim fizičnim osebam za požrtvovalnost pri reševanju ljudi ali premoženja ali pri opravljanju varnostnih nalog. Prejemniku medalje policije za požrtvovalnost se podeli tudi denarna nagrada v višini enkratne povprečne plače v Republiki Sloveniji.

Medalja policije za hrabrost se lahko podeli policistom, drugim delavcem policije in drugim fizičnim osebam za izkazano posebno osebno hrabrost pri reševanju ljudi ali premoženja ali pri opravljanju varnostnih nalog, ob katerem so izpostavili nevarnosti svoje življenje. Prejemnikom medalje se podeli tudi denarna nagrada v višini dvakratne povprečne plače v Republiki Sloveniji.