Sorodne objave

 

V okviru konference ob svetovnem dnevu pravice vedeti, ki danes poteka v Ljubljani, je njen organizator Urad informacijske pooblaščenke podelil priznanje ambasador transparentnosti. Prejela ga je slovenska policija.

Kot so v uradu zapisali v utemeljitvi podeljenega priznanja, ki smo ga v policiji zelo veseli, je policija priznanje prejela zato, ker je pokazala, da zna v kompleksnih situacijah pravilno pretehtati, kaj je javno in kaj ni, redko pa se znajde v postopkih pooblaščenca in še takrat je večina pobud neutemeljenih. Policija dobro deluje tudi na področju proaktivne transparentnosti, saj javno objavlja dogodke, razne podatke in analize.

IMG 8384 zm

Priznanje je prevzela namestnica generalnega direktorja policije mag. Tatjana Bobnar, ki je poudarila, da so informacije nepogrešljive pri zagotavljanju svobodne in demokratične družbe. V zahvalnem nagovoru je med drugim dejala, da je nagrada čast, zaveza in spodbuda hkrati za še boljšo prakso v prihodnje.

open data

Kot je poudarila Bobnarjeva, so informacije nepogrešljive pri zagotavljanju svobodne in demokratične družbe. "Možnost dostopa do podatkov in omogočanje analize le teh prispevata k preglednosti, odgovornosti in večji učinkovitosti državnih organov. Poleg tega omogočata večji nadzor nad delovanjem javnega sektorja in spoštovanjem pravnega reda.

Naloge policije v pravni državi niso samovoljna učinkovitost, pač pa varstvo posameznika in skupnosti ob spoštovanju zakonov. To zahteva strokovno, odzivno in visoko etično policijo, ki zagotavlja javni red in mir s spoštovanjem prava in najmanjšim možnim posegom v človekove pravice. Vladavina prava pomeni, da nad pravom ni nikogar. S tega vidika je še kako pomemben nadzor, ki se nad delom policije kaže v obliki sodnega, parlamentarnega, notranjega in zunanjega nadzora s strani medijev, nevladnih organizacij, varuha človekovih pravic in informacijskega pooblaščenca, katerih mnenja v največji možni meri upoštevamo in se zavedamo, da je državljanski nadzor najpreprostejši način pridobivanja zaupanja javnosti v delo policije."

Bobnarjeva se je ob koncu zahvalila še kolegu Stjepanu Kovačeviču in Nataši Pirc Musar za vse razprave in dodala, da se že veseli sodelovanja s sedanjo informacijsko pooblaščenko.

Foto: Informacijski pooblaščenec in MNZ