Slovenska policija nadaljuje z intenzivnim zagotavljanjem varnosti pri uvedbi evro valute; trenutno izvaja največ aktivnosti v zvezi s fizičnim varovanjem prevozov evro gotovine, ki bodo opravljeni do konca tega leta, po novem letu pa bomo sodelovali pri varovanju umika tolarske gotovine.

Obveščamo vas, da bo zaradi teh ukrepov v naslednjih dneh na terenu povečano število policistov, ki bodo poleg navedenih nalog v zvezi s prevzemom evra izvajali tudi splošne policijske naloge. Občani naj v cestnem prometu spoštujejo vsa navodila policistov.

Fizičnim in pravnim osebam svetujemo, naj se čimprej seznanijo z vsemi varnostnimi elementi na evrskih bankovcih in kovancih, saj bo evro po novem letu plačilno sredstvo na vseh prodajnih mestih. Statistični podatki kažejo na povečanje števila unovčenih ponarejenih evrskih bankovcev in kovancev: letos je bilo do sedaj iz obtoka izločenih 3605 ponarejenih bankovcev in ponarejenih kovancev, med njimi prevladujejo predvsem ponaredki bankovcev za 20, 50 in 100 evrov ter ponaredki kovancev za 2 evra.

Vse državljane poleg tega opozarjamo, naj upoštevajo priporočila za samozaščitno ravnanje oz. obnašanje v zvezi s pojavom morebitnih kaznivih dejanj vlomov v zasebne in poslovne objekte, ropov, drznih tatvin, goljufij in drugih kaznivih dejanj (preventivni nasveti policije).