Slovenska policija intenzivno izvaja naloge zagotavljanja varnosti pri uvedbi evro valute. Načrtovanje nalog policije se je pričelo v prvi polovici letošnjega leta, ko je bila na Generalni policijski upravi ustanovljena posebna delovna skupina, ki je sestavljena iz predstavnikov različnih notranjih organizacijskih enot policije.

Delovna skupina je pripravila potrebne načrte, ki zajemajo ukrepe na področju ponarejanja in razpečevanja ponarejenega denarja, pranja denarja, kot tudi na področju različnih premoženjskih kaznivih dejanj kot so ropi prevozov in prenosnikov gotovine ter vlomov in ropov finančnih institucij, kot tudi goljufije pri zamenjavi valut. Delovne skupine so ustanovljene tudi na nivoju posameznih policijskih uprav. Posebna pozornost je namenjena tudi seznanjanju in opozarjanju javnosti na možne pojavne oblike kaznivih dejanj in na potrebno samozaščitno ravnanje, kar je tudi eden izmed namenov današnje tiskovne konference.


uvedbaEvra1


Policija pri zagotavljanju varnosti sodeluje z različnimi domačimi institucijami kot so Banka Slovenije, poslovne banke in drugimi,še posebej pa so aktivnosti usmerjene v pridobivanje potrebnih informacij iz tujine s pomočjo mednarodnega policijskega sodelovanja. Države, ki so med zadnjimi uvedle valuto evro, so nam posredovale svoje izkušnje pri zagotavljanju varnosti, tuje policije pa nam tudi sporočajo svoje operativne ugotovitve. Posebej velja poudariti sodelovanje z Europolom, ki je posebej za Slovenijo pripravil ustrezne informacije in analize, ki so bile ena izmed podlag za načrtovanje aktivnosti.

Policija trenutno izvaja največ aktivnosti v zvezi z varovanjem prevoza evro gotovine. Policija bo v času izvajanja tovrstnih aktivnosti zagotavljala splošno varnost, kar pomeni, da bo okrepila opazovanje in patruljiranje v okolici finančnih institucij in na glavnih prometnih povezavah ter se organizirala tako, da bo lahko kar najhitreje in najučinkovitejše ukrepala v primeru morebitnega škodnega dogodka. Do sedaj je bilo opravljenih več varovanj prevozov evrogotovine, pri čemer so aktivnosti potekale učinkovito in brez kakršnihkoli posebnosti.

Zagotavljanje varnosti ob uvedbi nove valute je ena od najzahtevnejših in najpomembnejših nalog policije, na katero smo se temeljito pripravili. Pri izvajanju navedenih aktivnosti sodeluje večji del slovenske policije.


uvedbaEvra2 Foto Dean Božmik


Policija neposredno fizično varuje prevoze evrogotovine, ki bodo zaključeni do konca tega leta. Po novem letu pa bomo sodelovali pri umiku tolarske gotovine. Fizično varovanje obsega neposredno policijsko spremstvo oklepnih bančnih vozil, ki prevažajo evrogotovino, katero izvajajo za to usposobljeni in opremljeni policisti. V varovanje distribucije evrogotovine so vključeni policisti vseh policijskih uprav, ki obsega vrsto policijskih ukrepov na mestih pretovarjanja v okolici bančnih ustanov in na trasah prevoza evrogotovine v cestnem prometu.

Ker gre za varnostno zahtevno opravilo, policisti na mestu pretovora evrogotovine neposredno varujejo okolico banke in pri tem praviloma ne spuščajo v bližino nepooblaščenih oseb.

Glede na varnostno problematiko, specifičnost trase prevoza, vrednost bančnega tovora ipd. prilagajamo način policijskega varovanja pri spremljanju prevozov evrogotovine na cestnih relacijah. Med drugim policisti v cestnem prometu uporabljajo tudi zvočne in svetlobne znake za vozila s prednostjo, helikopter, ki služi za opazovanje in takojšnje posredovanje v primeru škodnega dogodka ipd. S takšnim standardom varovanja bomo nadaljevali vse do zaključka distribucije evrogotovine v državi.

Zaradi zgoraj naštetega prosimo državljane, da upoštevajo navodila policistov. Pomembno je, da se v času pretovarjanja evrogotovine pri bančnih in drugih ustanovah zaradi varnostnih razlogov po nepotrebnem ne približujejo varovanemu kraju. V cestnem prometu pa naj dosledno spoštujejo odredbe in navodila policistov, naj ne ovirajo varovane kolone z bančnim vozilom, naj ne vozijo neposredno pred ali za kolono, se ne vrivajo med bančno vozilo in policijska vozila v spremstvu ipd., kar bi lahko pomenilo ogrožanje varnosti oseb v spremstvu ali bančnega tovora.

Slovenijo in njene prebivalce loči do uvedbe evra le še 25 dni in že bomo imeli v denarnicah precej drugačno razmerje bankovcev in kovancev, kot smo ga bili vajeni doslej. Eden od pojavov, ki spremljajo gotovinsko poslovanje, je zagotovo ponarejanje denarja, katero je v porastu tako po številu obravnavanih kaznivih dejanj kakor tudi po številu zaseženih ponaredkov.

V prvem polletju 2006 je policija obravnavala 975 (677) kaznivih dejanj ponarejanja denarja in zoper 131 (56) osumljencev podala kazenske ovadbe.

Skupaj je bilo zaseženih 1123 (794) ponaredkov, od katerih je 470 (297) ponaredkov slovenskih tolarjev in 615 (460) Evro ponaredkov.

V letu 2005 je policija obravnavala 1.439 (1772) kaznivih dejanj ponarejanja denarja in zoper 139 (401) osumljencev podala kazenske ovadbe

Skupaj je bilo zaseženih 2.378 (2.426) ponaredkov, od katerih je 652 (1.188) ponaredkov slovenskih tolarjev in 1.626 (1.152) ponaredkov evrov.

Statistični podatki kažejo na kažejo porast unovčenih ponarejenih bankovcev in kovancev evra, v prvih devetih mesecih letošnjega leta je bilo iz obtoka izločenih 2321 ponarejenih bankovcev in ponarejenih kovancev, med njimi prevladujejo predvsem ponaredki bankovcev za 20 in 100 evrov ter ponaredki kovancev za 2 evra.

Največ ponarejenih evrskih bankovcev je bilo odkritih na območjih, ki mejijo z Republiko Italijo (igralnice, bencinski servisi, hoteli ipd.), ponaredki kovancev pa se pojavljajo izključno na cestninskih postajah avtocest. Pri tem je opazna tudi kvalitetnejša izdelava ponaredkov evro bankovcev v primerjavi s ponaredki domače valute.

V nadaljevanju navajamo nekaj primerov, kjer so bili odkriti in prijeti osumljenci kaznivih dejanj ponarejanja denarja:

  • koncem lanskega in v spomladanskih mesecih letošnjega leta sta iz Madžarske v Slovenijo pripotovali dve različni skupini litvanskih državljanov, ki sta unovčevali ponaredke za 200 in 500 evrov, njihova tarča pa so bili večji trgovski centri ter bencinski servisi. V obeh primerih je šlo za tujce, ki so prodajalce nagovarjali v slabi angleščini, opravili majhne nakupe s ciljem dobiti nazaj čimveč pristnega denarja,
  • v mesecu decembru 2005 je v Slovenijo pripotoval italijanski državljan, ki si je hotel iz ene izmed bank v Ljubljani na račun v tujini nakazati 20 ponaredkov po 50 evrov, kasneje pa je bilo ugotovljeno, da je imel pri sebi še več tovrstnih ponaredkov,
  • v poletnih mesecih letošnjega leta je policija na podlagi zbranih obvestil opravila hišno preiskavo pri slovenskemu državljanu in mu zasegla večjo količino zelo amatersko izdelanih ponaredkov domače valute, ameriških dolarjev ter evro bankovcev v apoenski vrednosti 500,
  • prav tako v poletnih mesecih letošnjega leta je skupina slovenskih državljanov v eni izmed ljubljanskih igralnic unovčevala ponaredke za 500 evrov in bila kasneje tudi prijeta,
  • pred dvema mesecema je v Slovenijo pripotoval italijanski državljan, ki je bil prijet s ponarejenimi dokumenti, pri sebi pa je imel več ponarejenih evrskih bankovcev,
  • pred dobrim mesecem dni smo bili priča goljufiji s ponaredki za 500 evrov, neznanci so namreč slovenskega državljana s pretvezo, da bodo od njega kupili nepremičnino, ogoljufali z menjavo denarja, ki so jo pogojevali pred nakupom le te. Potrebovali naj bi 220.000 evrov v majhnih apoenih, v zameno pa obljubili 240.000 evrov v apoenih po 500 evrov. Kasneje se je izkazalo, da so mu izročili ponaredke obdane z nekaj pristnimi bankovci za 500 evrov.


Pričakujemo, da so bodo taki primeri pojavljali tudi v prihodnje, saj bo evro plačilno sredstvo na slehernem prodajnem mestu, kar bo razpečevalcem omogočalo lažje unovčevanje ponarejenih evrov. Zaradi navedenega je priporočljivo, da se vsi, ki se bodo na kakršenkoli način srečevali z gotovino, seznanijo z zaščitnimi elementi, da preverjajo lastnosti bankovcev in kovancev, so pri poslovanju previdni ipd.

Vse vrste ponaredkov je mogoče zlahka ločiti od pristnih bankovcev s preprostim preskusom otip - pogled - nagib, ki je opisan v publikacijah Eurosistema, na spletni strani Evropske centralne banke, na spletnih straneh nacionalnih centralnih bank Eurosistema ter na drugih spletnih straneh.

Evrobankovci so opremljeni z vrsto zaščitnih elementov, ki omogočajo, da lahko hitro in zanesljivo preverite, ali so pristni:

  • Otipajte reliefni tisk: bankovci imajo zaradi posebnega tiskarskega postopka značilen otip.
  • Poglejte bankovec proti svetlobi: vodni znak, varnostna nit in sestavljena številka postanejo vidni. Vse tri elemente je mogoče videti s sprednje in zadnje strani pristnega bankovca.
  • Nagnite bankovec: na sprednji strani lahko vidite spreminjajočo se podobo na hologramu. Na zadnji strani pa boste opazili zlatorumen trak (na bankovcih za 5 evrov, 10 evrov in 20 evrov) oziroma številko spremenljive barve (na bankovcih za 50 evrov, 100 evrov, 200 evrov in 500 evrov).
  • Vedno preverite več zaščitnih elementov. Za preverjanje bankovca potrebujete le nekaj sekund, saj zadošča že, da bankovec otipate, pogledate in nagnete ali ga primerjajte z bankovcem, za katerega ste prepričani, da je pristen.


Evrski kovanci so pred ponarejanjem zaščiteni z zahtevnimi tehnološkimi postopki izdelave, s sestavo, obliko ipd.

Občanom svetujemo, da v primerih, ko sumijo, da so prejeli ponarejen bankovec ali kovanec, o tem obvestijo policijo in da:

  • v nobenem primeru ponaredka ne vračajo prinosniku,
  • se ob tem ne izpostavljajo nevarnosti, v kolikor pride do groženj ali fizičnega obračunavanja z vami,
  • ne nasedajo lažnim komercialistom ali menjavi denarja izven bank, temveč vse posle z evri opravijo na bankah,
  • so pozorni na bankovce višjih vrednosti, če se z njimi kupuje kaj majhnega ali čez vikend oz. praznike, kadar banke niso odprte in predlagajo posel naslednji dan na banki,
  • so zaradi dobrega poznavanja svojih strank pozorni pri neznancih ali tujcih, v kolikor bi se vedli nenavadno in
  • preverjajo zaščitne elemente na evrskih bankovcih.


Ob uvedbi evra bodo vse pravne in fizične osebe, ki dnevno poslujejo z gotovino postale bolj zanimive za storilce kaznivih dejanj ropov (tudi iz drugih držav) zaradi večje vrednosti, ki je skoncentrirana v bankovcih in kovancih ter zaradi možnosti unovčevanja gotovine na širšem območju.

V zadnjih letih beležimo upad števila oboroženih ropov na finančne ustanove, predvsem banke in menjalnice, kar je mogoče pripisati boljšemu tehničnemu varovanju finančnih ustanov in uspešni preiskavi nekaterih primerov.

Prav tako je potrebno vse uporabnike bančnih storitev opozoriti na možnost, da jih storilci opazujejo pri opravljanju storitev v bankah, predvsem pri dvigovanju ali menjavi večjih količin gotovine, saj smo v preteklosti že zabeležili primere tatvin, drznih tatvin, uličnih ropov kot tudi ropov v stanovanjih, neposredno po dvigu gotovine bodisi v banki ali na bankomatu. Svetujemo, da občani gotovino menjajo v manjših količinah ali pa si v primeru večjih količin zagotovijo spremstvo. Še najbolje pa je tolarje predhodno položiti na račun v eni izmed bank, kjer ga bodo banke samodejno preračunale v evre.

V letu 2005 smo obravnavali tudi napade na bankomate in sicer tatvine celotnih bankomatov, tatvine iz bankomatov oz. vlome v bankomate ipd.. Prav tako smo obravnavali primere, ko so storilci na bankomate nameščali lažne tipkovnice v kombinaciji z mini kamerami, s katerimi so posneli vnos PIN kode, ali pa kar lažne prednje dele bankomatov s pomočjo katerih so si iz bančnih kartic odčitali magnetni zapis in PIN kodo uporabnika kartice. Na podlagi tako pridobljenih podatkov so nato izdelali ponarejene bančne kartice, s katerimi so nato dvigovali denar iz računov ali pa plačevali blago v trgovinah. Pri tem je potrebno vse uporabnike bankomatov opozoriti na tovrstna dejanja, pa tudi, da morajo v primeru ugotovitve takšnih naprav (lažnih tipkovnic in kamer) na bankomatih takoj obvestiti policijo.

S strani nekaterih sosednjih držav in držav EU smo bili obveščeni o tem, da so se ob uvedbi EUR pojavile določene mednarodne kriminalne združbe, ki so se organizirano ukvarjale z najrazličnejšimi oblikami goljufij (lažne prodaje blaga, ugodna posojila na podlagi predhodnega plačila stroškov odobritve kredita, igre na srečo in ostale piramidne igre) s ciljem pridobitve premoženjske koristi oziroma skupne valute EUR. Do goljufij pa lahko pride tudi pri morebitnih menjavah tolarjev v evre z zlorabami paritetnega tečaja pri vsakdanjem gotovinskem poslovanju oziroma kupovanju najrazličnejših predmetov predvsem na "črnem trgu".

V času, ko bodo v obtoku slovenski tolarji in evri, bodo predvsem pravne osebe posedovale pri gotovinskem poslovanju večjo količino in vrednost denarja, ker bodo za poslovanje potrebovale tako tolarje kot evre, zato obstaja večja nevarnost vlomov v take poslovne prostore. Zato svetujemo, da upoštevajo vsa že večkrat izpostavljena priporočila za ustrezno varovanje poslovnih prostorov (dodatno fizično, tehnično varovanje ipd.). Podobno svetujemo tudi fizičnim osebam, če bodo hranili večje količine evrske gotovine doma.

Pričakujemo pa tudi povečano aktivnost storilcev, ki se ukvarjajo z zlorabami plačilnih kartic. Dosedanje izkušnje s ponarejenimi plačilnimi karticami kažejo, da se s tovrstno kriminaliteto ukvarjajo predvsem tujci, ki potujejo preko Slovenije ali pridejo v Slovenijo zgolj zaradi storitve kaznivega dejanja. Možne oblike tovrstne kriminalitete so tako zlorabe na bankomatih in prodajnih mestih s "skimmingom" plačilnih kartic kot tudi unovčevanje ponarejenih plačilnih kartic.

 

  • Prezentacija:  Euro