Sorodne objave

 

Vodja Sektorja splošne policije v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi Janez Ogulin je danes, 20. 12. 2007, javnosti predstavil aktivnosti policije v prednovoletnem času za zagotavljanje javnega reda in miru na javnih krajih.

Ogulin

 


Praznični december je zaradi nekaterih specifičnih dogodkov za policijo čas, ko je treba oblike in način dela še posebej načrtovati. Tako vodje posameznih policijskih enot policiste usmerjajo na mesta, kjer je v preteklosti prihajalo do kršitev ali pa jih je bilo glede na določene okoliščine mogoče pričakovati tudi v tem času, policisti pa s svojo prisotnostjo preprečujejo nezakonita ravnanja in zagotavljajo takojšnje ukrepanje, če do kršitev kljub temu pride.

V prednovoletnem času so policisti še posebej pozorni na kršitve, kot so nedostojno vedenje in pretepanje na javnih krajih, kršitve na javnih zbiranjih ali v zvezi z njimi (npr. glede izpolnjevanja dolžnosti organizatorja), nezakonita uporabo pirotehničnih izdelkov, točenje alkoholnih pijač mladoletnikom in vinjenim osebam.

Kršitve v gostinskih obratih, še posebej diskotekah, si policija prizadeva preprečevati z različnimi oblikami dela skozi vse leto.

V zvezi s pogostimi vprašanji o poostrenih nadzorih in varnostnih akcijah kot oblikah dela za izboljšanje varnostnih razmer na določenem območju pa želimo poudariti, da odločitev za izvedbo teh zahtevnih nalog policije temelji na konkretnih podatkih o posameznih varnostnih dogodkih in pojavih (pritožbe državljanov, obravnavani hujši prekrški in kazniva dejanja). Gre za primere, ko z rednimi oblikami dela policije nalog ni mogoče opraviti ali pa bi bila njihova izvedba povezana z nesorazmernim varnostnim tveganjem tako za državljane kot tudi policiste. Policijske enote se na njihovo izvedbo posebej pripravijo in v aktivnosti vključijo tudi pripadnike posebnih policijskih enot, v poostrenih nadzorih in varnostnih akcijah s policijo pa pogosto sodelujejo tudi predstavniki inšpekcijskih služb.

Da bi policija lahko učinkovito izvedla opisane naloge, je treba opozoriti, da morajo udeleženci javnih zbiranj oz. nosilci dejavnosti in gostje gostinskih obratov upoštevati opozorila in ukaze policistov.