Policijska postaja Ptuj je 3. februarja prejela prijavo pogrešanja 24 letnika z območja Hajdine pri Ptuju. Prijavo je podal njegov oče, in sicer naj bi sin odšel od doma 2. februarja opoldne in ker ga ni bilo v službo, ki bi jo moral nastopiti v večernem času, je oče po lastnem iskanju pogrešanje naslednjega dne prijavil policiji.

Policisti so po sprejeti prijavi preverjali morebitno zadrževanje pogrešane osebe v različnih okoljih, kjer bi se ta lahko gibal, vendar oseba ni bila izsledena. Četrtega februarja opoldne je domačin iz Hajdine med sprehodom sporočil policiji, da je v bližini športnega parka, ob naselju Draženci, na samotnem kraju, že dalj časa parkirano osebno vozilo, za katerega je bilo ob preverjanju ugotovljeno, da pripada pogrešani osebi. Policista, ki sta prišla na kraj, sta pri vizualnem pregledu vozila opazila, da se v prtljažnem delu vozila nahaja truplo neznanega moškega.


TK-umor6810


Z ogledom, ki ga je v prisotnosti okrožne državne tožilke vodila preiskovalna sodnica OS Ptuj so kriminalisti ugotovili, da se v prtljažniku vozila nahaja truplo mlajšega moškega, za katerega je bilo kasneje na Oddelku za patološko morfologijo SB Maribor potrjeno, da gre za pogrešano osebo z območja Hajdine. Prav tako so bili že pri samem ogledu najdeni znaki nasilja, kar je bilo potrjeno tudi s sodno obdukcijo, in sicer je bilo ugotovljeno, da je smrt nastopila zaradi poškodb s strelnim orožjem.

Na podlagi ogleda in prvih preiskovalnih ukrepov je bilo ugotovljeno, da kraj storitve umora ni na mestu najdbe trupla, zaradi česar so kriminalisti pričeli z intenzivnim zbiranjem obvestil glede gibanja umorjenega pred dejanjem in možnih motivov za umor. Po večdnevni intenzivni preiskavi, v kateri je sodelovalo večje število kriminalistov in policistov PU Maribor, Generalne policijske uprave in sosednjih policijskih uprav je bilo ugotovljeno, da se je pokojni gibal v populaciji oseb, katerih dejavnost se je prepletala s področjem zlorabe prepovedanih drog. Po izvedbi različnih, predvsem pa obsežnih preiskovalnih aktivnosti, so kriminalisti ugotovili sum udeležbe pri dejanju za 26 letnega moškega iz okolice Ptuja, kateremu so 9. 2. 2007 odvzeli prostost in zoper njega odredili pridržanje.

V stanovanjski hiši osumljenca so 10. februarja na podlagi odredbe sodišča opravili hišno preiskavo, pri kateri so sodelovali tudi strokovnjaki Centra za forenzične preiskave. Pri izvedbi hišne preiskave so kriminalisti, kljub poskusu prikrivanje sledov pred prijetjem osumljenca, našli večje število sledov, ki utemeljujejo sum, da je bil umor izvršen v omenjeni stanovanjski hiši in da je dejanja utemeljeno osumljena pridržana oseba. Osumljenec je bil dne 11. 2. 2007 priveden preiskovalnemu sodniku OS na Ptuju, kateri je zanj odredil pripor. Med hišno preiskavo je bilo najdeno tudi strelno orožje, katerega je legalno posedoval oče osumljenca.

Na podlagi zbranih obvestil med preiskavo in drugih izvedenih aktivnosti smo 11. 2. 2007 v večernih urah odvzeli prostost še 22 letnemu moškemu z okolice Ptuja, za katerega obstaja sum, da je osumljenemu za umor po dejanju pomagal pri odstranitvi trupla in prikrivanju sledov kaznivega dejanja. Tudi pri omenjenem osumljencu je bila opravljena hišna preiskava in je bil 13. 2. 2007, po dogovoru z ODT na Ptuju, priveden k dežurnemu preiskovalnemu sodniku OS na Ptuju, kateri je zanj odredil pripor.

V preiskavi je bilo ugotovljeno, da so žrtev in oba osumljenca neposredno povezani med seboj pri trgovini s prepovedanimi drogami, kar je bil tudi motiv za omenjeno dejanje. Po do sedaj zbranih obvestilih naj bi bilo dejanje storjeno z namenom pridobitve prepovedane droge. Pri dejanju si je osumljeni pridobil manjšo količino prepovedane droge in denarja. Zoper osumljenca izvršitve dejanje je bila podana kazenska ovadba za kaznivo dejanje kvalificirane oblike umora, saj si je z dejanjem hotel pridobiti premoženjsko korist, za kar je zagrožena kazen 30 let zaporne kazni. Zoper osebo ki je sodelovala po izvršitvi dejanje smo podali kazensko ovadbo za kaznivo dejanje pomoči storilcu po storitvi kaznivega dejanja, za kar je zagrožena kazen do 5 let zaporne kazni. Kriminalisti zaradi razjasnitve vseh okoliščin in morebitne vpletenosti še drugih oseb nadaljujejo s preiskovanjem.


TK-umor6831

 

 

Franc VIRTIČ
tiskovni predstavnik
Policijske uprave Maribor