Sorodne objave

 

V Republiki Hrvaški od 1. januarjem 2008 velja nov Zakon o tujcih (Narodne novine, št. 79/2007), ki v 8. členu določa, da mora imeti mladoletni tujec, ki vstopa ali izstopa iz Republike Hrvaške brez spremstva zakonitega zastopnika, overjeno soglasje zakonitega zastopnika.

Soglasje mora biti tudi prevedeno v hrvaški ali angleški jezik in overjeno pri pooblaščenem sodnem tolmaču ter overjeno pri organu, ki je v državi mladoletnika pooblaščen za overitev (v Republiki Sloveniji sta za to pristojna notar in upravna enota).

Na podlagi tega zakona je z začetkom aprila 2008 začel veljati nov Pravilnik o potnih listinah za tujce, vizah in postopkih s tujci (Narodne novine, št. 36/2008), ki natančneje določa pogoje za pridobitev zahtevanega soglasja.

Hrvaški organi mejne kontrole zahtevajo od mladoletnih tujcev, ki potujejo brez spremstva zakonitega zastopnika, soglasje zakonitega zastopnika, ki mora v skladu s 25. členom Pravilnika o potnih listinah za tujce, vizah in postopkih s tujci vsebovati naslednje:

  • osebne podatke o zakonitem zastopniku mladoletnega tujca,
  • namen in obdobje bivanja,
  • čas bivanja,
  • čas veljave soglasja in
  • podpis zakonitega zastopnika.


Iz soglasja morajo biti razvidni tudi osebni podatki o mladoletnem tujcu in o polnoletni osebi, če mladoletni tujec potuje z njo.

Polnoletna oseba, v spremstvu katere potuje mladoletni tujec, je ob vstopu ali izstopu hrvaškemu organu mejne kontrole dolžna dati na vpogled originalno soglasje ali overjeno kopijo soglasja.


Po 26. členu Pravilnika o potnih listinah za tujce, vizah in postopkih s tujci se smatra, da ima mladoletni tujec soglasje zakonitega zastopnika, če:

  • potuje z letalom in ima spremno listino za potovanje mladoletne osebe, izdane s strani letalskega prevoznika skladno s standardi Mednarodnega združenja letalskih prevoznikov (IATA) in priporočeno prakso,
  • potuje v organizirani skupini v okviru šolskega izleta (ekskurzije) v spremstvu učitelja, ki ima seznam vseh udeležencev izleta, overjen s strani pristojne šolske ustanove, ki je preveden v hrvaški ali angleški jezik, ter ima ustrezno veljavno potno listino,
  • sodeluje na športni ali kulturni prireditvi in je naveden na seznamu vseh sodelujočih ter ima ustrezno veljavno potno listino.