Sorodne objave

 

V spomin na vstop Slovenije v schengen je direktor Policijske uprave Slovenj Gradec mag. Jurij Ferme v Vadbenem centru Vič pri Dravogradu 24. aprila 2009 podelil 18 spominskih znakov policije Slovenija v schengnu. Prejelo jih je 19 posameznikov, zaposlenih v PU Slovenj Gradec.

img 0332

Nagovor direktorja PU Slovenj Gradec pred podelitvijo


21. decembra 2007 je bil namreč odpravljen nadzor na kopenskih in morskih mejah, 30. marca lani pa je bil odpravljen še notranji mejni nadzor na letališčih. Slovenija je tako postala polnopravna članica schengenskega prostora. Za ta zgodovinski dogodek je bilo potrebnih veliko priprav. Slovesnosti ob odpravi nadzora na kopenskih mejah so se takrat zvrstile na vseh večjih in manjših mejnih prehodih z Republiko Avstrijo na območju Policijske uprave Slovenj Gradec.

img 0333

  Spominski znaki policije Slovenija v schengnu 21. 12. 2007


Spominski znak policije Slovenija v schengnu se podeli članom delovnih skupin za pripravo evalvacij, posameznikom, ki so neposredno sodelovali v evalvacijah, in tistim, ki so na zunanji meji Evropske unije prispevali k uveljavitvi Konvencije o izvajanju schengenskega sporazuma.

img 0336

Svečana podelitev spominskih znakov


V prijetnem vzdušju po končani podelitvi so prejemniki spominskih znakov obujali spomine na prehojeno pot in snovali cilje za prihodnost.

Približuje pa se že druga obletnica, odkar se je Slovenija vključila v schengensko območje. To je bil in ostaja izziv, kajti treba je iskati ravnovesje med svobodo in varnostjo, ki sta temeljni človekovi pravici.

Prispevek Podelitev spominskih znakov policije Slovenija v Schengnu (26. marec 2009)