Ob svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč bodo ta vikend potekale različne preventivne aktivnosti pod geslom V spomin in opomin. V soboto, 14. novembra 2009, ob 17. uri, bomo žrtvam prometnih nesreč in njihovim svojcem izrazili solidarnost in po številnih krajih Slovenije prižgali svečke. Vabimo vas, da se nam pridružite, tudi sami prižgete svečko in tako podprete svetovno gibanje za večjo varnost na cestah.

Organizator in koordinator aktivnosti je Zavod Varna pot, ki je k sodelovanju povabil številne druge institucije; povabilu smo se odzvali tudi v policiji. S prižiganjem svečk na Prešernovem trgu v Ljubljani bosta v soboto, 14. novembra, ob 17. uri dan spomina na žrtve prometnih nesreč obeležila tudi ministrica za notranje zadeve Katarino Kresal in direktor Uprave uniformirane policije Danijel Žibret. Generalni direktor policije Janko Goršek pa bo svečko "v spomin in opomin" prižgal v nedeljo, 15. novembra, ob 16. uri na šolskem igrišču Srednje šole za storitvene dejavnosti in logistiko na Ljubljanski 17 v Celju.

Prižgane lučke bodo to noč po vsem svetu izraz solidarnosti in premisleka ob izgubi najdražjih sorodnikov, prijateljev in znancev, predvsem pa je to poziv k večji varnosti na cestah.

Aktivnosti se bodo 14. novembra 2009 ob 17. uri odvijale po številnih mestih v Sloveniji:

  • Ljubljana (Prešernov trg)
  • Maribor (Slomškov trg)
  • Idrija (Mestni trg)
  • Izola (Sončno nabrežje (Lonka))
  • Kočevje (Glavna ploščad)
  • Kranj (Slovenski trg)
  • Lendava (Glavna ulica)
  • Nova Gorica (Trg Edvarda Kardelja)
  • Novo mesto (Pred Rotovžem)
  • ter drugih kraji in domovi po Sloveniji.

V spomin in opomin

V letu 2007 je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) tretjo nedeljo v novembru imenovala za Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč. To je dan, ko se spomnimo vseh umrlih in poškodovanih v prometnih nesrečah, skupaj z njihovimi družinami, prijatelji, sodelavci in vsemi, ki so udeleženi v procesu odpravljanja posledic prometnih nesreč. Razlog za posvetitev tega dne žrtvam prometnih nesreč je ogromno letno število mrtvih in poškodovanih na cestah po svetu. Strokovnjaki ocenjujejo, da na svetovnih cestah letno umre približno 1,26 milijona udeležencev, dnevno to pomeni smrt najmanj 3.450 ljudi. Tudi število poškodovanih iz leta v leto narašča. Ocena WHO je, da se letno v prometnih nesrečah poškoduje okoli 50 milijonov ljudi, pet milijonov pa jih za vedno ostane invalidnih. Občutek žalosti in nemoči te ogromne skupine je še toliko večji, ker je veliko število žrtev mladih in ker bi veliko število prometnih nesreč lahko in morali preprečiti.

Ne bodimo ravnodušni in ne zatiskajmo si oči pred resnico.

Tudi v Sloveniji je žrtev prometnih nesreč veliko preveč. Spomnimo se nanje in s prižiganjem svečk opozorimo, da so posledice prometnih nesreč nesprejemljive!

 

Več informacij o akciji na spletni strani Zavoda Varna pot.