Nizka raven prometne varnosti v Republiki Sloveniji, ki nas v primerjavi z drugimi evropskimi državami uvršča prav na dno lestvice, zahteva, da z različnimi pristopi odkrivamo vzroke in iščemo poti za izboljšanje slabega stanja. Preventivna akcija "OSVEŠČEN VOZNIK JE VAREN VOZNIK" je bila zasnovana in izvedena v sodelovanju z institucijami, ki se ukvarjajo s to problematiko ali same ločeno izvajajo različne preventivne aktivnosti na tem področju. Prepričani smo, da je skupni nastop zagotovil večjo razsežnost in poglobljenost akcije ter posledično večji odziv v širši in strokovni javnosti.

Preventivna akcija Murska Sobota 12. - 13. 5. 2006

V akciji so sodelovali Policija; Policijska letalska enota; Zavarovalnica Triglav; Zdravstveni dom Murska Sobota - ekipa za reševanje v prometnih nesrečah; Poklicno gasilsko društvo Murska obota, občinski SPVCP, ZZV Murska Sobota.

Prvi dan dvodnevne akcije je bil namenjen prikazu trkov vozil in posledicam nastalih pri trku, ter strokovnim predavanjem in okrogli mizi. Rdeča nit okrogle mize je bila "Alkohol in mamila v cestnem prometu", skozi strokovna predavanja pa so se lahko udeleženci seznanili z prometno varnostnimi razmerami na območju Pomurja, vplivu mamil in alkohola na voznike ter aktivnostmi, ki jih vodijo ZZV zai osveščanje voznikov glede alkohola in mamil.

Drugi dan na parkirišču BTC-ja je bil namenjen predstavitvi policije, policijskega dela, predstavitvam ZZV, za najmlajše je poskrbel "JUMICAR" in jim omogočil prvo spoznavanje prometnih pravil in vožnje po poligonu. Rdeča nit drugega dne je bil prikaz reševanja v prometnih nesrečah. Pri prikazu so sodelovali tako policija, gasilci, zdravstveno osebje kakor tudi helikopter policije, ki je po uspešnem reševanju ponesrečenca iz ukleščenega vozila, prikazal reševanje s pomočjo helikopterja.

Akcija je imela zelo dober odziv, prav tako pa je bila zelo dobro sprejeta med javnostjo, kar kaže tudi število obiskovalcev, saj si je dvodnevno akcijo ogledalo in "spremljalo" preko 1.000 obiskovalcev, deležna pa je bila tudi odmevnega medijskega poročanja.

 

060516-OsvescenVoznik01Simulacija trka vozil od zadaj - prekratka varnostna razdalja!

060516-OsvescenVoznik02Okrogla miza ALKOHOL in MAMILA V PROMETU

060516-OsvescenVoznik03S prikazanim so bil zadovoljni tudi odgovorni!

060516-OsvescenVoznik04Varna vožnja z motornimi kolesi

060516-OsvescenVoznik05Poligon JUMICAR ZA OTROKE

060516-OsvescenVoznik06Simulacija prometne nesreče - prvi na kraju policisti

060516-OsvescenVoznik07Gasilci s hitro intervencijo rešujejo ukleščenega voznika

060516-OsvescenVoznik08Posredovanje reševalne ekipe in priprava za hitri transport!

060516-OsvescenVoznik09Posebno hudo poškodovanega voznika je s kraja odpeljal helikoper!

060516-OsvescenVoznik10Na koncu akcije je bilo največje zanimanje za policijski helikopter

 

Besedilo : SUP - PU MURSKA SOBOTA
Foto: Abraham Štefan