V sodobni informacijski družbi se vsi, še posebej tudi v policiji, zavedamo pomembnosti interneta pri vsakdanjem poslovanju oz. uradovanju. Internet in intranet sta že povsem omrežila naše vsakdanje delo, s sodobno informacijsko avtocesto smo že temeljito racionalizirali naše poslovanje, tako s finančnega kot tudi časovnega vidika.

Že pred jutranjim posvetom je seveda nujen pritisk na tipko za hiter vklop sodobnega računalnika, ki nam s takojšnjo vzpostavitvijo povezave omogoči pregled novic o dogajanju doma in po svetu. Na prenovljenih in dopolnjenih Intranetnih straneh izvemo novice in obvestila, namenjene "interni" javnosti, sistem depešnega obveščanja izpred nekaj let je posodobljen s takojšnjim on-line prikazom aktualnih dogodkov, kar je odpravilo tudi neracionalno podvajanje pošiljanja dokumentov, in kar je še posebej pomembno, dejansko veliko neracionalno porabo časa, stroškov tiskanja in papirja.

Vsaka policijska enota ima lahko na intranetu svojo spletno stran, na kateri lahko sebe, svoje aktivnosti in projekte predstavi drugim enotam. Svojo spletno stran lahko tudi sami neposredno ažurirajo in posodabljajo, za predstavitev zunanji javnosti pa gradivo preko OKC PU pošljejo za objavo neposredno GPU v Ljubljano. Izvedeni projekti v okviru v skupnost usmerjenega policijskega dela ter predstavitev in komunikacij z občani na lokalnem nivoju so že pokazali pozitivne rezultate, saj se je na ta način policija dejansko približala občanom, hkrati pa od njih prejema informacije ter spremlja in ugotavlja odnos občanov do policije.

Ne glede na nekaj grafičnih pomanjkljivosti so spletne strani policije ažurne in javnosti podajajo informacije o organiziranosti policije, njenih aktivnostih, dogodkih iz črne kronike, prometnih zastojih in drugih vsakdanjih zanimivostih. Še posebej pomemben je odziv občanov, saj z njihovo pomočjo in povratnimi informacijami lažje in hitreje izvajamo ter načrtujemo svoje aktivnosti.

Stroški so seveda eden izmed pomembnejših elementov sodobnega informacijskega poslovanja, ki jih lahko tako rekoč iz dneva v dan znižujemo. Z ustreznimi omrežnimi povezavami je omogočeno zvočno in tudi slikovno (video) komuniciranje, saj tovrstne storitve poleg obstoječih omrežnih niso povezane z dodatnimi stroški, kar izkoriščamo v kar največji možni meri. Obveščanje je hitro in enostavno, gradiva za usposabljanje, pripravljena na enem mestu, so v trenutku dostopna vsem enotam.

Spremenjen in dopolnjen način komuniciranja ter možnosti, ki jih ponuja internet s svojimi spremljajočimi storitvami, so nedvomno vplivale na vsako delovno mesto tudi v naši organizaciji, v največji meri pa je od nas samih odvisno, kaj in kako znamo to izkoriščati. Prav je, da so vsebinsko in podatkovno neprimerne vsebine in storitve omejene oz. preprečene, splošne in poklicne informacije pa dostopne vsaj do nivoja dežurnega policista oziroma vodje izmene.

Internet je dejstvo in priložnost.

Se strinjate z vsem kar je napisano?


Marjan Peterka
POM. KOM. PP LENDAVA
POLICIJSKI INŠPEKTOR III