Dne 18. 11. 2006 ob 08. 47 uri je Regijski center za obveščanje sprejel obvestilo od ravnateljice Osnovne šole Velika Polana, ki je sporočila, da je prišlo do požara v šolski kuhinji.

Po obvestilu smo se nemudoma zapeljali na kraj požara ter ob prihodu na kraj takoj poskrbeli za prosto pot intervencijskim skupinam in urejali promet do ogroženega objekta. Začeli smo z nudenjem pomoči pri evakuaciji in reševanju učencev in zaposlenih na osnovni šoli.

Po uspešni evakuaciji s pomočjo gasilcev in zdravstveno reševalne ekipe in pogasitvi požara, smo kraj požara zavarovali in opravili kriminalistični ogled.

Z ogledom je bilo ugotovljeno, da je do požara prišlo zaradi napake šolskega kuharja, ki je pustil olje na štedilniku, katero se je vnelo in požar je zajel celotno kuhinjo.

Seveda v tem primeru ni šlo za dejanski požar, ampak le za prikaz vaje v primeru požara na osnovni šoli, kjer smo na povabilo ravnateljice Osnovne šole Velika Polana z ostalimi pristojnimi službami preverili našo usposobljenost in pripravljenost za delo v podobnih situacijah.

Ker je v požaru šolska kuhinja uničena, kuharju ni preostalo nič drugega, kot da pripravi malico kar na prostem.

Po dobri malici smo učencem in zaposlenim na osnovni šoli v sodelovanju z ostalimi službami, ki so sodelovale na vaji, predstavili naloge policistov in tudi učencev pri situaciji požara v osnovni šoli in opremo policistov.

Največ zanimanja je pri učencih vzbudila naprava za nočno opazovanje - termovizija, sredstva za vklepanje - lisice, elektronski alkotest, službena vozila in nenazadnje radijske postaje, katere so hoteli tudi preizkusiti.

Na koncu naše predstavitve smo se učencem in kolektivu v upanju, da se spet srečamo na naslednji vaji kot pa v realni situaciji, zahvalili za povabilo ter prijetno druženje.


FOTOGRAFSKI UTRINKI:


Tekst in fotografije: mag. Igor KAVAŠ in Jože ZAMUDA