Mag. Jurij Ferme, direktor PU Maribor, je 6. februarja 2006, v družbi komandirjev območnih policijskih postaj PU Maribor, priredil sprejem za župane občin z območja PU Maribor.

060206-Zupani01

Zbranim je mag. Jurij Ferme podal kratek oris organiziranosti PU Maribor, s poudarkom na sodelovanju PU Maribor z občinami. Nadaljeval je z opisom varnostnih razmer na območju PU Maribor v letu 2005 in opisal proces nastajanja Načrta dela PU Maribor za leto 2006, v katerega so bile vključene tudi občine. Županom je razdelil zloženko Vodilo za moje delo v letu 2006 in jim predstavil prioritetne cilje PU Maribor v letu 2006.

060206-Zupani02

Boris Sovič, župan Mestne občine Maribor, je pohvalil sodelovanje s PU Maribor, zlasti delo v okviru varnostnega sosveta. Poudaril je, da je en osrednjih problemov prevzemanje pravil EU in nadaljeval: ťPrepričani smo, da posledice nosimo v lokalnih skupnostih. Težko je akceptirati, da bi se na račun schengenskega pravnega reda zmanjševala prisotnost policije v lokalnih skupnostih.Ť Opozoril je na problem organiziranega beračenja v Mariboru in izrekel kritiko zaradi neučinkovitosti pristojnih pri odkrivanju avtorjev grafitov.

Jože Kraner, župan občine Cerkvenjak je rekel, da si občine iz pretežno ruralnih predelov želijo večjo prisotnost policije.

060206-Zupani03

Gostje so si zatem ogledali sobo za preventivno svetovanje PU Maribor, v kateri jim je široko paleto preventivnih aktivnosti policistov in kriminalistov predstavil kriminalist Stojan Privšek.


Tekst in fotografije: Bartolo LAMPRET