V petek, 20. aprila, je Policijska postaja Ormož svečano odprla nove prostore v Dobravski ulici v Ormožu. Nova stavba policijske postaje se v treh etažah razprostira na več kot 2.000 m2 in dobrim sto zaposlenim ponuja izjemne pogoje za delo. Policijska postaja Ormož spada med večje policijske postaje v Sloveniji in opravlja policijske naloge na območju občin Ormož, Središče ob Dravi in Sveti Tomaž.

Policisti skrbijo za varnost več kot 17.000 prebivalcev na 212 km2 površine. Mejne prehode na njihovem območju letno prečka slaba dva milijona potnikov, veliko je tudi dnevnih migrantov. Policijska postaja Ormož varuje 42 km državne meje in je med najbolj obremenjenimi policijskimi postajami v Sloveniji glede pritiska ilegalnih migracij.

Zgodovina policijske postaje Ormož sega daleč nazaj. Prve policijske sile na teh tleh je ustanovil avstro-ogrski cesar Franc Jožef že daljnega leta 1849. Do prve svetovne vojne so v deželnih prestolnih mestih in mestnih občinah varnostne naloge opravljali policisti, v pomoč pa so jim bili varnostni stražniki. Med obema svetovnima vojnama so v Ormožu policijsko službo opravljali policijski stražniki in nočni čuvaji. Iz ohranjenih dokumentov je razvidno, da je bil prvi policijski stražnik v Ormožu po prvi svetovni vojni Ivan Košanjč. Do druge svetovne vojne so se razvrstili še Mihael Štroman, Alojz Šafarič in Ivan Horvat. Njihov delovni čas je trajal vsak dan, od sedme ure zjutraj do devetih zvečer. Ponoči so Ormož pazili nočni čuvaji. Po drugi svetovni vojni je nova oblast v Ormožu organizirala postajo ljudske milice. Rudi Lah je bil njen prvi komandir. Za nadaljnjih spoštljivih 24 let ga je leta 1951 nasledil Vinko Topolovec. Leta 1975 je komandir Postaje milice Ormož postal Beno Valh, leta 1983 pa Bojan Korošec. Med letoma 1984 in 1987 je ormoške miličnike vodil Aleksander Majdič.

V razburljivih letih razpada Jugoslavije je ormoško policijsko enoto vodil sedanji direktor Policijske uprave Slovenj Gradec. Jurij Ferme je bil komandir med letoma 1987 in 1992. V času osamosvojitvene vojne so miličniki Postaje milice Ormož v sodelovanju s prebivalstvom, Teritorialno obrambo, miličniki Posebne enote Uprave za notranje zadeve Maribor in drugimi uspeli ustaviti agresorsko armado pri njenem pohodu na Republiko Slovenijo. Kljub temu, da niso imeli potrebnega orožja, so uspeli zaustaviti veliko močnejšega nasprotnika. Kolona oklepnih vozil Jugoslovanske armade ni nikdar prečkala ormoškega mostu! Ta uspeh je še toliko večji, saj so ga dosegli brez človeških žrtev.

Ormoška postaja milice se je leta 1992 preimenovala v Policijsko postajo Ormož. Istega leta je vodstvo prevzel Stanislav Ivanuša, sedaj zaposlen v Sektorju kriminalistične policije Policijske uprave Maribor. Od leta 1994 do leta 2000 pa je bil komandir Darko Najvirt, sedanji komandir Policijske postaje Ptuj. Njega je nasledil Miran Horvat.

"Ponosen sem, da lahko stojim pred institucijo s tako častitljivo zgodovino, kot jo ima Policijska postaja Ormož in ki sega daleč nazaj," je na svečanosti ob otvoritvi Policijske postaje Ormož dejal Karol Turk, direktor Policijske uprave Maribor, in se zahvalil vsem generacijam miličnikov in policistov, ki so skrbeli za varnost ljudi na tem območju. Alojz Sok, župan občine Ormož in poslanec Državnega zbora, je poudaril pomembnost sodelovanja med policijo in lokalno skupnostjo. ťVloga slovenske policije med Vojno za Slovenijo je bila neprecenljiva. Šlo je za eno večjih dejanj slovenskega naroda, pa če se tega zavedamo ali ne,Ť je še dodal. ťZagotavljam vam, da policistom Policijske postaje Ormož uniforma ne pomeni priložnosti za zlorabo in izkazovanje moči,Ť je poudaril komandir Policijske postaje Ormož Miran Horvat in dodal, da jo policisti čutijo kot obvezo pomagati in varovati občane.

Po blagoslovu policijske postaje, ki ga je izvedel Janko Novak, policijski vikar, koordinator duhovne oskrbe v policiji, so državni sekretar na Ministrstvu za notranje zadeve Zvonko Zinrajh, direktor PU Maribor Karol Turk, župan občine Ormož Alojz Sok in komandir Policijske postaje Ormož Miran Horvat prerezali trak na vhodu v stavbo in kot prvi vstopili v novo Policijsko postajo Ormož.

Komandir policijske postaje je povabil obiskovalce svečanosti, da so si ogledali prostore nove stavbe, kar so prebivalci Ormoža z veseljem izkoristili, sorodniki in prijatelji policistov pa so lahko izkoristili priložnost, da so si ogledali, kje so zaposleni njihovi najdražji.

 

Tekst in fotografije: Bartolo Lampret