Naši policisti so se redno udeleževali mednarodnih smučarskih tekmovanj, namenjenih policistom z vsega sveta. V zadnjih letih se to ni več dogajalo, saj je bilo vse manj sredstev za ta namen, pa tudi osebe, ki bi to organizirala ni in ni bilo.

Za ponoven stik s tovrstnimi tekmovanji je poskrbel Štefan Komuškič, ki je bil v času lanskoletnega tekmovanja v Sestrieru, kjer je navezal stik z organizatorji. Po prejetem vabilu za letošnjo prireditev je poskrbel, da so bili najboljši slovenski tekmovalci seznanjeni z možnostjo udeležbe.

Zanimanje je bilo veliko, kljub temu, da naj bi se tekmovalci udeležili prvenstva v svojem prostem času in krili vse stroške.

060410 Sestrier01Tekmovanje, ki sodi v svetovno serijo policijskih tekmovanj, je potekalo v olimpijskem Sestrieru od 1. do 9. aprila 2006 in velja za neuradno evropsko prvenstvo amaterskih smučarjev policijskih sil, saj so k udeležbi povabljene vse evropske policije. V ekipo Slovenije so se prijavili oziroma bili izbrani: Peter Sušnik SE GPU, Tonček Čeplak SE GPU, Marjan Trampuš UVZ GPU, Anton Mohorič UVZ GPU, Simona Gorjup UVZ GPU, Fredi Švikart PPP Maribor, Boris Piskernik PP Kranj, Anja Mrkalj SKP PU Ljubljana, Aleš Ašič Ljubljana in Štefan Komuškič OKC PU Ljubljana.

Priprave na tekmovanje so bile temeljite predvsem v organizacijskem smislu, saj je bila želja vseh tekmovalcev, da dostojno predstavljajo Slovenijo in slovensko policijo. Preko PSS OPS Ljubljana smo zaprosili nekatere posameznike in podjetja za pomoč pri zagotavljanju sredstev, s katerimi smo pokrili del stroškov udeležbe in oblikovanje celostne podobe ekipe.

Tekmovalni del je obsegal slalomsko preizkušnjo na olimpijski progi Giovani Agnelli v Sestrieru in dve tekmi v veleslalomu. V slalomu je sledilo presenečenje že po prvem teku; prepričljivo je namreč vodil Peter Sušnik, Slovenija. Tudi ostali člani naše ekipe so se dobro odrezali. Priznati je sicer treba, da letos na startu ni bilo Avstrijcev, ki so v tem času imeli svoje tekmovanje, tako, da so njihovo običajno vlogo prevzeli slovenski tekmovalci. Peter je postal zvezda tekmovanja, vsi so mu želeli čestitati.

Slavni Paolo de Chiesa je v vlogi komentatorja televizije RAI dogajanje komentiral in po tekmi našega zvezdnika v TV intervjuju temeljito izprašal. Med drugim sta skupaj ugotovila, da je bil Bojan Križaj komentatorjev sotekmovalec in seveda zmagovalčev vzornik. Od petega do desetega mesta se je uvrstilo še pet slovenskih tekmovalcev, tako, da je bil uspeh popoln.

060410-Sestrier02Po tekmi kljub veselju ni bilo časa za počitek, takoj smo morali preizkusiti smuči za veleslalom, ki je bil na sporedu naslednji dan. Enotna opremljenost in dobra organiziranost slovenske ekipe sta bili vzorni ves čas tekmovanja.

Obe tekmi v veleslalomu sta se prav tako odvijali na progi Giovani Agnelli v Sestrieru. V prvi je bilo na startu devet od desetih prijavljenih slovenskih tekmovalcev, saj Simona zaradi virusa ni mogla na smuči. Italijani so pripeljali še močnejšo ekipo, dobri so bili tudi Bolgari.

V slovenskem taboru je zopet zavladalo veselje, saj je bil Pero po prvem teku tretji, že na progi je prehitel tekmovalca, ki je startal pol minute pred njim. Njegova skupna uvrstitev je bila drugo mesto. Četrto mesto je zasedel Anton Mohorič, sedmi je bil Fredi Švikart in deseti Tonček Čeplak. Vsi naši fantje so bili uvrščeni med prvih 20 tekmovalcev od skupaj 134 na štartni listi. Odlična četrta je bila v ženski konkurenci Anja Mrkalj, ki pa ob odlični Bolgarki, ki je zmagala in dveh hitrih Italijankah ni imela pravih možnosti za stopničke.060410-Sestrier03

Sanjsko prvo mesto v slalomu in drugo mesto v veleslalomu! Perotu se je samo smejalo! Ostali naši pa polni volje, da še izboljšajo rezultat. 

Tokrat je bila slavnostna razglasitev zaradi slabega vremena v dvorani organizatorjev.

Drugi veleslalom: spet lepo vreme, Simona še ni mogla na start, Pero pa je obljubljal zmago. Težka proga, ki je zahtevala kar nekaj odstopov in padcev, mu ni delala nobenih težav tako, da je z dvema prepričljivima vožnjama osvojil prvo mesto. Res je bil pravi zvezdnik tekmovanja! Tokrat se mu je na zmagovalnem odru s tretjim mestom kot najhitrejši v drugi vožnji pridružil Fredi Švikart. Veselja v slovenskem taboru se kar ne da opisati.

Promocija Slovenije Ideja, malo dobre volje, organizacijskih sposobnosti, donacija Goriških Brd in že se lahko pohvalimo z odmevno in uspešno promocijo Slovenije po končani tekmi. V šotoru na cilju smo na veselje vseh udeležencev in v naš ponos pripravili pokušino dobrih slovenskih vin. Za popestritev zaključka smo bili deležni še posebne zahvale organizatorjev.

 

Za konec
Res je bilo lepo. Odlično vzdušje, odlična organizacija tekmovanja, pa še uspehi slovenskih tekmovalcev. Vsi udeleženci in spremljevalci smo bili enotnega mnenja: "Potrudili se bomo, da se vidimo tudi naslednje leto!"

060410-Sestrier04

Ob tej priložnosti se zahvaljujemo:

  • generalnemu direktorju policije in namestniku generalnega direktorja policije za vso podporo in odobritev izrednega dopusta,
  • PSS OPS Ljubljana in predsedniku Uroševiču za pomoč pri pridobivanju sredstev.
  • vsem ostalim, ki so kakorkoli prispevali k organizaciji naše udeležbe na tekmovanju.


Štefan Komuškič, vodja Oddelka za operativo OKC PU Ljubljana