Policija danes v sodelovanju z drugimi vladnimi in nevladnimi organizacijami začenja akcijo Hitrost – počasneje je varneje. Prvi del akcije bo potekal od 9. do 12. maja 2012.

Kot je ob današnji novinarski konferenci za večjo varnost v prometu poudaril vodja Sektorja prometne policije mag. Ivan Kapun, hitrost na slovenskih in tudi evropskih cestah predstavlja najpogostejši vzrok prometnih nesreč, predvsem tistih z najhujšimi posledicami. Glavni namen akcije, ki bo potekala v štirih  terminih (med 9. in 12. majem, 21. in 24. junijem, 19. in 22. julijem ter 23. in 26. avgustom), je zmanjšanje števila prometnih nesreč, ki se zgodijo zaradi hitrosti, ter predvsem zmanjšanje posledic, ki nastanejo v teh prometnih nesrečah.

Z akcijo želimo opozoriti na spoštovanje omejitev hitrosti ter ostalih prometnih pravil. Aktivnosti bodo usmerjene predvsem v preventivno delovanje. Hkrati bodo policisti v sodelovanju z občinskimi redarstvi v okviru svojega operativnega dela več pozornosti namenjali neprimerni oziroma neprilagojeni hitrosti v cestnem prometu.

Na slovenskih cestah je zaradi neprilagojene hitrosti v letu 2011 umrlo 56 oseb (ali 40 % vseh umrlih v prometnih nesrečah). V letu 2011 je zaradi hitrosti umrlo 11 udeležencev več kot v letu 2010, kar potrjuje dejstvo, da je področje hitrosti ključno za zagotavljanje boljše prometne varnosti.

Umiritev hitrosti je posebej pomembna v pomladnem in poletnem času, ko se na cestah pojavlja več različnih udeležencev v prometu (med njimi tudi šibkejši udeleženci, kot so pešci in vozniki enoslednih vozil). Hkrati zaradi toplejšega in suhega vremena in s tem povezanimi dobrimi voznimi pogoji na cestah večina voznikov dobi občutek varnosti, kar posledično vpliva na povečanje povprečnih hitrosti.

Skupen vpliv vseh navedenih dejavnikov dokazano vpliva na poslabšanje prometne varnosti v obdobjih lepega vremena, zato želimo z akcijo dvigniti ozaveščenosti ljudi, da vsak posameznik s svojim pozitivnim vedenjem v prometu lahko največ prispeva za ugodno prometno varnost.

Ob zaključku prvega dela akcije bomo v petek, 11. maja 2012, za novinarje pripravili kratko predstavitev dela prometne policije, ki bo ob 11. uri na Vodnikovi cesti 43 a v Ljubljani. Predstavnik Sektorja prometne policije v Generalni policijski upravi Robert Vehovec bo ob tem podal kratko izjavo za javnost, predstavil pa se bo tudi Andrej Pegan, avtor knjige Misli, ki jokajo. Pegan v knjigi opisuje svojo izkušnjo, potem ko je v prometni nesreči, ki ji je med drugim botrovala tudi prevelika hitrost, utrpel hude poškodbe glave.

 

Spoštovani predstavniki medijev, vljudno vabljeni!