Sorodne objave

 

Namestnica generalnega direktorja policije in predsednica Strokovnega sveta za policijsko pravo in policijska pooblastila mag. Tatjana Bobnar ter direktor Inštituta za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani dr. Matjaž Jager sta se danes, 20. aprila 2011, sestala na delovnem srečanju v Ljubljani.

IMG 8044

Namen srečanja je bil okrepiti skupno sodelovanje med institucijama. Ustanovitev Strokovnega sveta za policijsko pravo in policijska pooblastila namreč predvideva sodelovanje zunanjih strokovnjakov ob obravnavi določenih vprašanj s področja policijskega prava in policijskih pooblastil.

Naloge Strokovnega sveta za policijsko pravo in policijska pooblastila obsegajo pripravo načelnih strokovnih mnenj, razlag in priporočil, ki se nanašajo na pripravo in uporabo predpisov s področja policijskega prava in policijskih pooblastil.

IMG 8050

Svet tudi sistematično proučuje vprašanja, ki se pojavljajo v praksi in se nanašajo na uporabo in razlago policijskih pooblastil in policijskih nalog. Pri tem ni pristojen za podajanje stališč in mnenj s področja organizacijskih, kadrovskih in finančnih zadev, temveč se ukvarja izključno s perečimi strokovnimi vprašanji, ki se nanašajo na izvajanje nalog in pooblastil policije in ki zahtevajo poenotenje razlage uporabe predpisov v praksi ter identificiranje potrebnih sprememb, da bi zagotovili čim večjo učinkovitosti policijskega dela ob polnem spoštovanju človekovih pravic in vrednot pravne države.

Do danes je Svet prejel 16 pobud oziroma zahtev in vprašanj za obravnavo, zaključil pa jih je že 14.