Policisti Postaje železniške mejne policije Dobova so dejansko imeli postopek z državljanoma Hrvaške Ž. M. in J. M., dne 08.11.2002 ob 21.30 uri, ko sta poskušala potovati z vlakom iz R Hrvaške v smeri Ljubljane.

V okviru mejne kontrole so policisti ugotovili, da sta bila oba tujca na istem mejnem prehodu tega dne že zavrnjena. Tujec Ž.M. pa je bil istega dne zavrnjen že dvakrat tudi na mejnem prehodu Obrežje in Slovenska vas. Zato so policisti ponovno preverili obstoj razlogov za zavrnitev vstopa tujca v državo. Ugotovili so, da obstajata dva razloga, ki jih določa Zakon o tujcih v 9.členu. Tujca namreč nista mogla oz. hotela utemeljiti namena in okoliščin nameravanega bivanja v državi. Navajala sta namreč podatke osebe v Sloveniji, ki jo želita obiskati, čeprav oseba s takšnimi podatki v Sloveniji ne obstoja. Drugi razlog pa je bil, da pri sebi nista imela dovolj sredstev za preživljanje in vrnitev v svojo državo.

Policisti so oba tujca seznanili z razlogi, zaradi katerih jima ni bil dovoljen vstop v državo, ju napotili z vlaka, in naslednjim vlakom vrnili v Hrvaško.

Kategorično zanikamo kakršnokoli grobo ravnanje ali celo pretepanje tujcev. Oba tujca sta ves čas postopka s policisti negodovala in izjavljala, da se bosta pritožila zaradi prepovedi vstopa v Slovenijo. Ob tem jima je vodja izmene na mejnem prehodu poskušal to omogočiti tudi na ta način, da jima je ponudil list in svinčnik za pisanje pritožbe, kar pa sta odklonila.

V kolikor tujca vztrajata na svojih trditvah ju pozivamo, da podata pritožbo in / ali kazensko ovadbo.

 


Policijska uprava Krško