Srečanje šestnajstih srednjevropskih predsednikov, ki so se 31. maja in 1. junija sešli na Bledu in Brdu pri Kranju, pomeni za Slovenijo največje multilateralno srečanje doslej.

Voditelji iz osmih srednjeevropskih držav pa so se pri nas zbrali že leta 1997 na slovenski obali, in sicer v Piranu in Portorožu, na Bledu. Na povabilo predsednika Republike Slovenije Milana Kučana so se letošnjega 9. srečanja srednjeevropskih predsednikov na Bledu in Brdu pri Kranju udeležili predsedniki Slovenije, Avstrije, Bolgarije, Češke, Hrvaške, Italije, Madžarske, Moldavije, Nemčije, Poljske, Romunije, Slovaške, Ukrajine in ZRJ ter voditelja Makedonije in BiH. Glavne teme na tem srečanju so bile vloga Srednje Evrope v okviru evropskih integracijskih procesov, dosežki tranzicijskih procesov v srednjeevropskih državah, evropska prihodnost in druge aktualne teme. Prihodnje, 10. srečanje predsednikov srednjeevropskih držav, pa bo v avstrijskem Salzburgu.


kolona

Kolona vozil s policijskim spremstvom


Za uspešno zavarovanje predsednikov je poskrbelo približno 2000 policistov in drugih zaposlenih v slovenski policiji. Glede na naloge, ki jih je bilo potrebno opraviti pri varovanju v času obiska, so bile angažirane tudi specializirane enote policije, ki so pomagale pri opravljanju klasičnih nalog varovanja na objektih in trasah. Tako so bili v varovanje vključeni tudi pripadniki Specialne enote Generalne policijske uprave, Posebne policijske enote, Letalske policijske enote in pripadniki Centra za protibombno zaščito Uprave kriminalistične policije ter Policijski orkester, ki je bil vključen pri izvajanju protokolarnih aktivnosti in druge enote.


uvz1

Za neposredno varovanje predsednikov so skrbeli delavci Urada za varnost in zaščito


Pri izvedbi projekta varovanja so poleg že naštetih sodelovale vse notranje-organizacijske enote Generalne policijske uprave. Kadrovska pomoč pri opravljanju nalog varovanja na območju Policijske uprave Kranj je prišla iz vseh policijskih uprav, prav tako so kadrovsko pomoč so dobile tudi posamezne službe znotraj Generalne policijske uprave, kot sta Urad za varnost in zaščito in Center za protibombno zaščito.


mejna kontrola

Pred vhodom v letališko zgradbo so policisti opravili varnostni pregled potnikov in prtljage


Zaradi potovanj delegacij in ustreznih varnostnih ukrepov je za širšo območje Gorenjske veljal poseben prometni režim, zaprt je bil zračni prostor nad širšim območjem, kjer je potekalo srečanje, okrepljena pa je bila tudi mejna kontrola. V tridesetmetrskem pasu od ceste, po kateri so se vozili avtomobili s spremstvom so veljale posebne omejitve.


protibombni pregled

Delavec Centra za protibombno zaščito Uprave kriminalistične policije med pregledom vozila


Vodje policijskih okolišev na Bledu in na trasi ceste z Brnika do Bleda pa so še pred samim obiskom med prebivalce na tem območju razdelili posebne obvestilne lističe ter jih še dodatno poučili o varnostnih ukrepih. Policistom pa so med dogodkom pomagali tudi pripadniki Slovenske vojske, delavci cestnega podjetja, gasilci, reševalci ter AMZS, ki je sproti obveščala elektronske medije o stanju na cestah.


kontrolna tocka1

Kontrolna točka na regionalni cesti Vodice - Spodnji Brnik


Za delovanje in koordinacijo slovenske policije sta bila ustanovljena tudi dva operativna štaba: za koordinacijo nalog na državni ravni je bil ustanovljen operativni štab na Generalni policijski upravi, na regionalni ravni pa je na Bledu v okviru Policijske uprave Kranj deloval operativni štab, v okviru katerega so delovale tudi operativne skupine na Brniku in Brdu pri Kranju. Delovanje štabov je potekalo v skladu z delovnimi načrti. V operativnem štabu na Generalni policijski upravi, ki ga je vodil direktor Uprave uniformirane policije in vodja koordinacijske skupine za izvajanje varnostnih ukrepov Stanislav Veniger, so bili vključeni predstavniki vseh operativnih služb policije. Načrtovani ukrepi v času srečanja niso bili izvajani samo na območju, kjer je potekal obisk ampak so se izvajali na celotnem območju države.


vodnik

Policist vodnik službenega psa pregleduje okolico letališča Brnik


Letošnje srečanje je bilo tudi medijsko še posebej odmevno, saj je 9. srečanje predsednikov srednjeevropskih držav spremljalo veliko število tujih in domačih novinarjev. Za primerjavo pa dejstvo, da je lanskoletno vrhunsko srečanje med predsednikoma ZDA in Rusije, Bushem in Putinom, spremljalo okrog 1.200 novinarjev.


postavljanje ovir

Policisti med postavljanjem zapore na glavni cesti Zgornji Brnik - avtocestni priključek Brnik


Sicer pa se slovenska policija s tovrstnim zahtevnim projektom varovanja ne srečuje prvič, saj je svoje delo strokovno, profesionalno in učinkovito opravila tudi na primer v sklopu lanskoletnega zavarovanja srečanja na najvišji ravni, ki jih je gostila Slovenija - lanskega srečanja predsednikov ZDA in Rusije, Georgea Busha in Vladimirja Putina, obiskov papeža Janeza Pavla II. v letih 1996 in 1999 ter obiska nekdanjega ameriškega predsednika Billa Clintona pred tremi leti.


kontrola

Varnostni pregled potnikov in prtljage pri vhodu v območje protokolarnega objekta Brdo


Pogorevc

Policiste je pri opravljanju nalog policije med srečanjem obiskal tudi generalni direktor policije Marko Pogorevc s svojim namestnikom dr. Andrejem Anžičem


orkester

Orkester slovenske policije


predsedniki

Predsedniki 16. srednjeevropskih držav


kontrolna tocka2

Kontrolna točka na Bledu


stinger

Policisti so imeli na razpolago tudi sredstvo za prisilno ustavljanje vozil

 

Besedilo: Dean Božnik in Tadeja Kuhar

Fotografije: Tadeja Kuhar