26. maja 2002 ob 22.41 uri so policisti PP Maribor I po obvestilu domačih na telefonsko številko 113, da J. L., star 42 let, doma krši javni red in mir, intervenirali v kraju Lucijin breg pri Mariboru.

Pred prihodom policistov na kraj se je kršitelj s svojim osebnim avtomobilom odpeljal od doma, zato sta policista na kraju opravila razgovor z njegovo ženo in sinovoma. V razgovoru sta policista ugotovila, da kršitelj poseduje strelno orožje ter da je med kršitvijo zagrozil, da bo policiste, ki bodo prišli na kraj, ustrelil, še preden bodo izstopili iz vozila. Med razgovorom s člani družine je kršitelj s svojim osebnim avtomobilom pripeljal mimo domače hiše, sunkovito obrnil vozilo in z vzvratno vožnjo zablokiral službeno vozilo policije.

Ko je J. L. izstopil iz vozila, sta se mu vsak iz svoje strani približala policista, saj sta pričakovala, da je oborožen. J. L. je obe roki držal v zunanjih žepih jakne tako, da se je videla izboklina ter zavpil proti policistoma: "Roke vis!"

Policista sta ga pozivala naj se umiri in naj roki počasi izvleče iz žepov. Večkratnih opozoril in ukazov policistov, da naj se ustavi, izvleče roke iz žepov ter odvrže orožje ni upošteval, temveč se je približeval policistoma ter dejal: "Zdaj bo pa nekdo padel, ali ti, ali jaz, meni je vseeno!". Kljub temu, da sta policista izvlekla službeno orožje in ga napela, pozivala J. L. naj se ustavi in izvleče roke iz žepov, se je ta še vedno pomikal proti njima, držal roke v žepih ter s hitrim gibom nakazal uporabo orožja. Policist mu je ponovno ukazal: "Roke gor, streljal bom," kar J. L. tudi tokrat ni upošteval, zaradi česar je policist uporabil strelno orožje. Pri tem je J. L. zadel v predel trebuha. Poškodba je bila tako huda, da je J. L. na kraju dogodka poškodbam podlegel.

Ogled kraja dejanja sta opravila dežurni preiskovalni sodnik in državni tožilec. V osebnem avtomobilu J. L. je bila najdena pištola domače izdelave za izstreljevanje malokalibrskih nabojev. V cevi je bil najden prazen tulec, saj bi naj kršitelj v bližini doma med kršitvijo streljal, sorodniki pa so policistom izročili še eno doma izdelano pištolo in 63 nabojev, katere je prav tako posedoval J. L. Prav tako je bil v zunanjem žepu jakne, ki jo je nosil J. L. najden zložljiv nož.

Truplo pokojnega je bilo odpeljano v SB Maribor, Oddelek za patološko morfologijo, kjer bo dne 27.05.2002 v dopoldanskem času po odredbi preiskovalnega sodnika opravljena sodna obdukcija.

Glede na to, da so bile z uporabo strelnega orožja prizadejane tako hude telesne poškodbe, da je J. L. poškodbam podlegel, je direktor PU Maribor na podlagi 1. odstavka 141. člena Pravilnika o policijskih pooblastilih (Ur. list RS štev. 51/2000) določil tričlansko komisijo, ki bo poleg dejanj pravosodnih organov, ki so že oziroma še bodo opravljena, raziskala okoliščine uporabe prisilnega sredstva - strelnega orožja.

 


Informacijo so pripravili na Policijski upravi Maribor.