Slovenska policija sama ali pa v sodelovanju z drugimi državnimi organi izvaja določene aktivnosti, s katerimi preprečuje tihotapljenje vseh vrst nevarnih snovi in predmetov, med katerimi so posebno nevarna tako imenovana orožja za množično uničevanje, med katera štejemo jedrsko, kemično in biološko orožje, poleg tega pa še orožje, mamila ipd.

Za opravljanje teh nalog je še posebej pomembna dobra usposobljenost in opremljenost delavcev policije, ki načrtujejo, vodijo in operativno izvajajo omenjene naloge.

V preteklih letih je razumevanje in podporo za to pokazala tudi vlada ZDA, ki je slovenski policiji pomagala s podarjeno opremo in z izvedbo usposabljanj, ki so vključevala teoretični in praktični del. Ta usposabljanja je v pretežni meri tudi financirala.

Izvedeni so bili seminarji na temo 'Preprečevanje nezakonitega prometa z jedrskim, biološkim in kemičnim orožjem', 'Preprečevanje tihotapljenja mamil', 'Odkrivanje ponarejenih dokumentov' in 'Preprečevanje širjenja orožij za množično uničevanje'.


Vlada ZDA je v preteklih letih podarila slovenski policiji naslednjo opremo:

  • 19 detektorjev indikatorjev radioaktivnega sevanja (Radiation Pagers);
  •   2 kompleta opreme za pregledovanje vozil in prtljage;
  •   1 prenosni računalnik;
  •   1 tiskalnik;
  •   1 digitalni fotoaparat;
  •   5 teleskopskih ogledal.

Skupna vrednost do sedaj podarjene opreme znaša približno 13,8 milijonov tolarjev.

Danes, 4. februarja 2002 bo ameriški veleposlanik v prostorih carinske uprave slovenski policiji podaril še dodatnih 10 detektorjev indikatorjev radioaktivnega sevanja (Radiation Pagers).

 

Miran Koren
Predstavnik policije za stike z javnostmi