V centru za usposabljanje slovenske policije v Gotenici od 24. do 28. oktobra 2005 poteka osnovno usposabljanje policistov, ki so kandidati za delo v mednarodnih mirovnih operacijah.

27 policistov iz različnih organizacijskih enot Policije je bilo izbranih, da se kot kandidati za delo v mednarodnih mirovnih operacijah udeležijo usposabljanja, katerega namen je dati kandidatom potrebna, predpisana in priporočljiva znanja ter jih usposobiti za samostojno delo v mednarodnih mirovnih operacijah.

Policisti bodo v sklopu usposabljanja izvedli simulacijo vaje, na kateri preizkusijo pridobljeno znanje skozi različne simulacijske dogodke. Poleg praktičnega dela usposabljanja so se policisti seznanili še z varnostno političnimi razmerami na kriznih območjih na Balkanu, z različnimi mirovnimi misijami, v katerih sodelujejo slovenski policisti, z organiziranostjo, vlogo in pristojnostmi mednarodnih organizacij, njihovih organov in drugih mednarodnih institucij na kriznih območjih (ZN, EU, OVSE, NATO, idr.), z vlogo in nalogami humanitarnih in človekoljubnih organizacij na kriznih območjih, z nevarnostjo min in drugih minsko eksplozivnih sredstev, z mednarodnim humanitarnih pravom in varstvom človekovih pravic v policijskih postopkih in na območjih, kjer potekajo operacije v podporu miru, z osnovami topografije, z znanjem prve pomoči, s praktično vožnjo terenskega vozila, izvedli pa so tudi vaje v streljanju.

 

Vljudno vabimo novinarje, da se udeležijo simulacije vaje, ki poteka od 24. do 28. oktobra 2005 v Centru za usposabljanje v Gotenici.

Za nadaljnje informacije sta vam na voljo kontaktni osebi, g. Boris Kankaraš, vodja Oddelka za mirovne misije v Sektorju za varnostno načrtovanje in mirovne misije Uprave uniformirane policije Generalne policijske uprave (GSM 041 346 135) in g. Robert Kerep (GSM 041 397 325).

 


Sektor za odnose z javnostmi