Policija je obveščena o novih oblikah kaznivih dejanj v povezavi transakcij z vrednostnimi papirji.

Modus storitve je takšen, da večinoma nepoznane borzno posredniške hiše iz tujine posredujejo na poznane naslove iz poslovnega sveta brošure, neke vrste pregled borznih dogajanj s svetovnih, pretežno pa ameriških borz. Naknadno vzpostavijo s prejemniki brošur telefonske kontakte, v katerih se predstavljajo kot resne družbe, ki se ukvarjajo z borznimi transakcijami. Pri tem ponujajo sodelovanje pri ugodnih naložbah, kjer lahko kot dobri poznavalci "ozadja dogajanj na pomembnih borznih prizoriščih", usmerijo svoje stranke v ugodne in visoko donosne naložbe.

S pretvezo o iskanju kapitala sovlagateljev, ponujajo možnost nakupa delnic s 30 % popustom pod borzno ceno znanih ameriških multinacionalk. Kot poznavalci razmer obljubljajo, da bo vrednost delnic v nekaj mesecih porastla za nekajkrat. Ob tem pogojujejo višino minimalne naložbe, katero pa običajno zaradi prepričljivosti izjemoma znižajo, vendar pa zahtevajo od vlagateljev takojšne odločitve za nakup ponujenih delnic.

V primeru nakupa ponujenih delnic, kupec kasneje ugotovi, da do napovedanega porasta vrednosti delnic ni prišlo. Čez nekaj časa lastnika delnic pokliče borzni posrednik, kateri za anonimnega kupca, ki želi pridobiti večinski delež omenjenih delnic, ponuja odkup le-teh, za ceno katera pa presega nabavno ceno delnic za 150% do 400%. V primeru, da se lastnik nedonosnih delnic odloči za prodajo delnic, borzni posrednik od njega zahteva, da mora pred samo transakcijo za pokritje stroškov posredovanja pri prodaji, stroškov odprave neprenosljivosti delnic oz. stroškov zavarovalniške garancije, nemudoma nakazati na njihov račun od cca. 1.000 do 3.500 USD.

V primeru ko prodajalec okleva in želi določene podrobnosti iz posredovanih pogodb preveriti, mu predstavniki tujih družb večkrat na dan preko telefona grozijo, da je potrebno zadevo (nakazilo) opraviti nemudoma, sicer bo propadla.

Vse občane, na katere se neznani ponudniki obračajo s pretvezo "iskanja novih vlagateljev" in jim ponujajo nakup delnic pod ugodnimi pogoji, opozarjamo naj bodo previdni, naj ne nasedajo njihovim obljubam in naj se nikakor ne odločajo za nakup kvazi donosnih delnic.

 

Sektor za odnose z javnostmi