Ministrstvo za notranje zadeve in Policija sta v sodelovanju z Inštitutom za primerjalno pravo pri Pravni fakulteti danes, 23. maja 2005, na Pravni fakulteti v Ljubljani organizirala seminar Gospodarsko kazensko pravo, za večjo učinkovitost države pri obvladovanju gospodarskega kriminala in korupcije.

V uvodnem delu je udeležence med drugim pozdravil tudi v. d. generalnega direktorja policije Bojan Potočnik, ki je pohvalil, da se organizirajo taki posveti, ki nedvomno prispevajo k boljšemu delu kriminalistične policije pri raziskovanju gospodarske kriminalitete. "Pojavljajo se nove oblike gospodarskih kaznivih dejanj, ki jim bomo kos le, če bomo institucije, ki se borimo proti taki kriminaliteti, v nenehnem stiku. Pričakujem, da se bo sodelovanje oziroma obravnavanje konkretnih primerov nadaljevalo tudi po tem posvetu, da boste udeleženci skupaj našli še učinkovitejše poti v boju zoper gospodarski kriminal," je med drugim dejal dr. Potočnik in udeležencem posveta zaželel uspešno delo.


Potocnik

Udeležence posveta je pozdravil v. d. generalnega direktorja policije dr. Bojan Potočnik.

 

Udeleženci seminarja - tožilci, sodniki, študenti prava, predstavniki ministrstva za notranje zadeve, kriminalisti, ki se ukvarjajo z raziskovanjem gospodarskega kriminala in drugi, so z zanimanjem prisluhnili referentom. Franc Mazi, vrhovni državni tožilec iz Vrhovnega državnega tožilstva Republike Slovenije je predstavil Medinstitucionalni vidik pregona gospodarskih kaznivih dejanj (sodelovanje s policijo in drugimi organi). Mag. Mitja Deisinger, vrhovni sodnik iz Vrhovnega sodišča Republike Slovenije, je imel referat Odgovornost pravnih oseb za kazniva dejanja, prof. dr. Miha Juhart, izredni profesor na Pravni fakulteti v Ljubljani, je govoril o trgovanju z vrednostnimi papirji, prof. dr. Vid Jakulin, izredni profesor na Pravni fakulteti v Ljubljani, pa je spregovoril o trgovanju z notranjimi informacijami. Mag. Igor Lamberger, vodja Sektorja za gospodarsko kriminaliteto Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave, je predstavil Uresničevanje strategije za obvladovanje gospodarskega kriminala, Drago Kos, predsednik komisije za preprečevanje korupcije pa Uresničevanje resolucije o preprečevanju korupcije v Republiki Sloveniji.


Brezigar

Posveta se je udeležila tudi generalna državna tožilka Barbara Brezigar, ki je imela uvodni govor.


V delavnici, ki je sledila predstavljenim referatom, so udeleženci posveta obravnavali primere iz prakse. Ob koncu seminarja so sprejeli zaključke, ki bodo pripomogli k nujnemu medsebojnemu sodelovanju vseh institucij v boju zoper gospodarski kriminal in korupcijo.

 

Sektor za odnose z javnostmi