Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani je od 17. do 19. oktobra 2006 letos že sedmič zapored potekala največja izobraževalno-sejemska prireditev za mlade z naslovom Študentska arena, na kateri je s svojim razstavnim prostorom sodelovala tudi slovenska policija.

V okviru različnih vsebinskih sklopov so se na prireditvi odvijale okrogle mize z aktualnimi temami, razstave, delavnice, predstavitve, kulturni in bogat spremljevalni program ter zabavno dogajanje, da bi lahko mladim na morda nekoliko drugačen način ponudili odgovore na številna vprašanja in dileme, s katerimi se srečujejo med študijem.

Strokovnjaki iz policijskih vrst so obiskovalcem na notranjem razstavnem prostoru v hali A predstavili delo policije na področju javnega reda, preventive in v skupnost usmerjenega policijskega dela, varnosti v cestnem prometu, prepovedanih drog in zatiranja kriminalitete, policijska pooblastila ter druga področja. Obiskovalcem se je predstavila Specialna enota policije, svoje delo in naloge pa so predstavili tudi policisti, ki so bili napoteni v mednarodne mirovne misije. Vodja policijskega okoliša in kriminalist iz Policijske uprave Ljubljana sta mladim svetovala in odgovarjala na vprašanja s področja varnosti, na razstavišču pa so bili med prireditvijo prisotni tudi nekateri znani slovenskih vrhunski športniki, zaposleni v policiji. Na številna vprašanja mladih so odgovarjali policisti in policijski inšpektorji oziroma strokovnjaki za posamezna področja policijskega dela iz Generalne policijske uprave, pa tudi predstavnik Direktorata za upravne notranje zadeve Ministrstva za notranje zadeve; predvsem je mlade voznike zanimala letošnja zakonska novost, vožnja s spremljevalcem. Predstavnik iz Urada za organizacijo in kadre na Generalni policijski upravi je odgovarjal na vprašanja o zaposlovanju v policiji, svoje delo pa je izredno plastično predstavila tudi strokovnjakinja iz Centra za forenzične preiskave. Mladi so lahko izpolnjevali anketne vprašalnike, med odgovori na katere bomo v začetku novembra na Generalni policijski upravi izžrebali trideset pravilnih odgovorov in jih nagradili s promocijskimi izdelki policije.

Za obiskovalce je bil v prireditvenih dneh zanimiv tudi bolj dinamičen del policijske predstavitve. Na zunanji ploščadi Študentske arene so pripadniki Gorske enote policije s helikopterjem Letalske policijske enote na strehi razstavišča prikazali reševanja ponesrečenega policista, vodniki službenih psov so pokazali, kako zelo je lahko koristen službeni pes za splošno uporabo in za iskanje drog, policisti motoristi iz Policijske uprave Ljubljana so prikazovali spretnostno vožnjo med ovirami, policisti prometniki pa uporabo sredstev za prisilno ustavljanje vozil, t. i. stingerjev. Poleg tega so radovedne poglede obiskovalcev pritegovala še policijska službena vozila z opremo, pa policisti konjeniki s službenimi konji, policisti kolesarji in vsa tehnična oprema s posebnim vozilom vred, ki ga pri svojem delu uporablja enota za protibombno zaščito v Specialni enoti. Pestrih "policijskih zadev" je bilo toliko, da so organizatorji Policiji po zaključku Študentske arene podelili celo priznanje za najboljšo animacijo na ploščadi!

Med mladimi je policijsko delo ter predstavitev različnih policijskih enot in njihove opreme ter vozil vzbudilo skratka veliko zanimanje. Policija se zaveda, da sodelovanje na takšnih prireditvah kot ena od oblik v skupnost usmerjenega policijskega dela prispeva k večjemu ozaveščanju mladih za vprašanja, povezana z varnostjo, in s tem krepitvi h boljše podobe policije v javnosti. Podpora širše javnosti pa je potrebna, da je lahko policija učinkovita in uspešna.


FOTOGRAFSKI UTRINKI:


arena06 01

arena06 02

arena06 03

arena06 04

arena06 05

arena06 07

arena06 08

arena06 09

arena06 10

arena06 11

arena06 12

arena06 13