Na današnji novinarski konferenci v prostorih Ministrstva za notranje zadeve so predstavniki slovenske kriminalistične policije Boris Kanduti, pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije v Generalni policijski upravi, Robert Slodej iz Uprave kriminalistične policije v Generalni policijski upravi, Marjan Fank, vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor ter predstavniki policij iz drugih držav Goran Todorović, vodja Službe za boj proti organiziranemu kriminalu iz Uprave kriminalistične policije MUP Republike Srbije, Anto Rajkovača, načelnik Oddelka za boj proti organiziranemu kriminalu iz Uprave kriminalistične policije MUP Republike Hrvaške ter Gerald Tatzgern, vodja Službe za boj proti tihotapstvu in trgovini z ljudmi iz Zveznega kriminalističnega urada Republike Avstrije predstavili dosežke večmesečne kriminalistične preiskave mednarodne kriminalne združbe, ki je organizirala in izvajala tihotapstvo ljudi z območja jugovzhodnega Balkana v Slovenijo in ostale države Evropske unije ter se ukvarjala s podkupovanjem.

tihotapljenjeLjudi-tk


OPIS PRIMERA:

Kriminalistična policija je 19. 10. 2006 zaključila večmesečno kriminalistično preiskavo zoper mednarodno kriminalno družbo, ki se je ukvarjala z izvrševanjem kaznivih dejanj Prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države (člen 311/III-V), Jemanje podkupnine (člen 267/I) in Dajanje podkupnine (člen 268/I Kazenskega zakonika).

V navedenem primeru je šlo za koordinirano delo Generalne policijske uprave, Policijske uprave Maribor in policij drugih držav (Srbije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Avstrije in Nemčije) ter SECI Regionalnega centra za boj proti čezmejni organizirani kriminaliteti v Bukarešti. V Sloveniji je kriminalistično preiskavo usmerjalo Okrožno državno tožilstvo na Ptuju.

Kriminalistična policija je pristojnemu državnemu tožilstvu ovadila 32 oseb, starih od 19 do 48 let. Med ovadenimi osebami je tudi en policist. Opravljenih je bilo 22 hišnih preiskav, 10 pridržanih oseb je bilo privedenih preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča na Ptuju. Zoper 6 oseb je preiskovalni sodnik odredil pripor, od tega hišni pripor zoper 2 osebi, 3 osebe policisti in kriminalisti še iščejo in je za njimi razpisano iskanje.

Policisti drugih držav pa so aretirali člane kriminalne združbe tudi v tujini, in sicer v Nemčiji 7, v Avstriji 12 in na Hrvaškem 3 osebe. Vse osebe so še vedno na prestajanju zaporne kazni v omenjenih državah.

Navedena hudodelska združba je od marca 2006 do 19. 10. 2006 organizirala ilegalne prehode za najmanj 275 ilegalnih prebežnikov. Od tega je bilo v Sloveniji prijetih 24, v Avstriji 36, v Nemčiji 17 in na Hrvaškem 51 ilegalnih prebežnikov.

Sektor kriminalistične policije PU Maribor je z obsežno preiskavo zgoraj omenjenih kaznivih dejanj začel julija 2005. Zoper 16 osumljenih so kriminalisti na podlagi dovoljenj državnega tožilca in preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča na Ptuju izvajali prikrite preiskovalne ukrepe, s katerimi so pridobili dokaze o izvrševanju kaznivih dejanj. Ker je bil podan mednarodni element, so se v preiskavo vključile tudi policije drugih držav.

Kriminalisti so ugotovili, da sta slovenska državljana albanske narodnosti organizirala hudodelsko združbo, ki so jo sestavljali državljani Slovenije, Hrvaške in Srbije. Združba se je ukvarjala z organizacijo in ilegalnimi prevozi oseb s Kosova preko Srbije, Hrvaške v Slovenijo in nato dalje v Italijo, Avstrijo, Nemčijo, Švedsko, Nizozemsko in Francijo. Član navedene hudodelske združbe je bil tudi policist obmejne policijske postaje na območju Maribora. Njegova naloga je bila, da je člane združbe obveščal o prisotnosti policistov na mejnem območju ter jim na ta način omogočil "varen" ilegalen prestop slovensko-hrvaške meje. Za vsak uspešno opravljen prevoz je dobil denarno nagrado.

V vseh primerih je kriminalna združba organizirala ilegalne prevoze za kosovske Albance. Ilegalni prebežniki so morali organizatorjem plačati za pot od Kosova do Nemčije po 2500 evrov, od Kosova do Švedske po 3500 evrov, za otroke pa je bila cena 1200 evrov. Na podlagi zbranih dokazov je ugotovljeno, da je kriminalna združba z izvrševanjem kaznivih dejanj od marca 2006 pridobila protipravno premoženjsko korist v višini najmanj 450.000 evrov.

V opisanem primeru je šlo za dobro organizirano hudodelsko združbo, v kateri je imel vsak član točno določeno vlogo. Med člani kriminalne združbe je vladalo precejšnje zaupanje, saj so bili v kriminalno dejavnost vključeni člani posameznih družin (oče, sinovi, bratje). Glavna organizatorja sta navezala stike s člani kriminalne združbe na območju Hrvaške, Srbije, Nemčije, Avstrije in Slovenije. Priskrbela sta ustrezno število ljudi, ki so sodelovali pri organizaciji, in sicer kot vozniki, vodiči čez državno mejo ter osebe, ki so zagotavljale skrivališča na območju Beograda, Zagreba, Zlatoličja in Maribora. Pri izvrševanju kriminalne dejavnosti so si pomagali tudi s korupcijo, tj. podkupili so policista. Pri organizaciji in izvrševanju inkriminirane dejavnosti so bili izredno previdni, saj so med sabo komunicirali predvsem v albanskem in romskem jeziku ter pri tem uporabljali "šifriran način pogovarjanja". Eden izmed članov hudodelske združbe je bil pri izvrševanju kaznivega dejanja zelo nasilen: ko so ga pri ilegalnem prehodu državne meje policisti poskusili zaustaviti, je enega policista povozil. K sreči ta ni bil huje poškodovan.

Pri izvrševanju kaznivih dejanj so člani kriminalne združbe ogrožali varnost in življenje ilegalnih prebežnikov, saj so jih čez državno mejo prevažali predvsem ponoči po slabo prevoznih, neosvetljenih cestah. Vozili so brez prižganih luči, v enem primeru je prišlo tudi do prometne nesreče. Ilegalce so prevažali v osebnih vozilih, tudi po 10 oseb, ter v kombiniranih vozilih tudi do 34 oseb.

Vsi člani navedene hudodelske združbe so kazniva dejanja izvrševali izključno zaradi pridobitve čim večje protipravne premoženjske koristi.

 

SPLOŠEN PREGLED STANJA NA PODROČJU TIHOTAPSTVA LJUDI

Obseg obravnavane kriminalitete, tj. kaznivih dejanj Prepovedano prehajanje državne meje ali ozemlja držav po 311. členu KZ, se je v prvih devetih mesecih leta 2006 glede na primerjavo z enakim obdobjem v letu 2005 nekoliko zmanjšal. Policija je obravnavala 315 (346) ali 8 % manj tovrstnih kaznivih dejanj. V porastu pa so kazniva dejanja, ki so posledica delovanja organiziranih kriminalnih združb. Tovrstnih kaznivih dejanja je policija obravnavala 120 (98) ali 22 % več kot v primerjalnem obdobju lanskega leta. V prvih devetih mesecih je policija obravnavala 395 (513) osumljencev ali 23 % manj kot v primerjalnem obdobju preteklega leta.

Zmanjšalo se je tudi število odkritih ilegalnih prehodov državne meje, saj jih je bilo 2.986 (4.813) ali za 38 % manj. Največ, kar 79 %, ilegalnih prehodov je bilo na državni meji z Republiko Hrvaško, 13 % na državni meji z Republiko Italijo in 2 % na državni meji z Republiko Avstrijo in Republiko Madžarsko. Iz opisanega lahko ugotovimo, da največ ilegalnih migrantov še zmeraj ilegalno vstopa v Republiko Slovenijo po t.i. balkanski poti, iz Slovenije gredo v Republiko Avstrijo in Italijo in od tam v druge evropske države.

Ocenjujemo, da je najmanj 95 % ilegalnih prehodov državne meje posledica dejavnosti kriminalnih združb, ki organizirajo in izvršujejo ilegalne prehode državne meje. Pri spremljanju tovrstnih kriminalnih združb ugotavljamo, da to kriminalno dejavnost izvajajo stare kriminalne združbe, ki se povezujejo s kriminalnimi združbami v sosednjih državah, predvsem na Hrvaškem, v Srbiji, Bosni in Hercegovini, Avstriji, Nemčiji in Italiji. V zadnjem primeru pa smo ugotovili, da se pri izvrševanju kriminalne dejavnosti poslužujejo tudi korupcije, tj. podkupovanja policistov.

Kriminalistična policija pri preiskovanju tovrstne kriminalitete zelo dobro sodeluje s tožilstvom in kriminalističnimi policijami sosednjih držav. Timsko delo, profesionalen pristop in visoka strokovna usposobljenost kriminalistov zagotavljajo učinkovit boj proti izvrševanju kaznivih dejanj tihotapstva ljudi.

Predmet kriminalističnih preiskav so predvsem mednarodno organizirane kriminalne združbe, katerih temeljni cilj je ustvarjanje dobička in delujejo tako na organizacijski kot izvajalski ravni na povsem podjetniški način. Ilegalni migranti so za te kriminalne združbe samo predmet trgovanja.


SLIKOVNO GRADIVO:

tihotapljenjeLjudi1-m
tihotapljenjeLjudi2-m
tihotapljenjeLjudi3-m
tihotapljenjeLjudi4-m
tihotapljenjeLjudi5-m
tihotapljenjeLjudi6


tihotapljenjeLjudi7