V četrtek, 12. oktobra 2006, po končanem dvodnevnem delovnem obisku vodstva avstrijske policije v Sloveniji, sta generalni direktor slovenske policije Jože Romšek in avstrijski generalni direktor za javno varnost dr. Erik Buxbaum predstavnikom medijev v prostorih Generalne policijske uprave predstavila glavne teme, o katerih sta se pogovarjali delegaciji obeh policij.

Po oceni tako avstrijskega kot slovenskega šefa policije je sodelovanje med policijama obeh držav odlično na vseh področjih policijskega dela.

Njuni pogovori so tekli predvsem o delovanju tristranskega centra za policijsko sodelovanje Vrata - Megvarje, delu na skupnih mejnih prehodih, priključitvi Slovenije k t. i. Prümski pogodbi, sodelovanju v okviru Salzburškega foruma in v delovnih telesih Sveta EU, o pripravah na predsedovanje Republike Slovenije Evropski uniji ter organizaciji šeste regionalne ministrske konference na Brdu.

Po besedah generalnega direktorja policije Jožeta Romška "z avstrijsko policijo izvrstno sodelujemo na področju mejne problematike in zatiranja raznih oblik kriminalitete. Posebej je slovenska policija uspešna pri odkrivanju in preprečevanju ilegalnih migracij ter vsakodnevni izmenjavi konkretnih operativnih informacij. Sodelujemo pa tudi na regionalni in lokalni, ne samo na nacionalni ravni, in to sodelovanje bomo še nadgrajevali. Poleg formalnega pa je seveda zelo pomembno tudi sodelovanje na osebni ravni; z g. Buxbaumom imava tako zelo dobre in pogoste stike. Veseli me, da je Avstrija pripravljena z nami deliti svoje izkušnje, pridobljene med že dvakratnim predsedovanjem Evropski uniji, zelo vesel pa sem tudi njihove podpore Sloveniji pri vstopanju v schengenski sistem. Reči moram, da smo za vstop v ta sistem že dobro pripravljeni. V interesu Slovenije je tudi, da pristopi k t. i. Prümski konvenciji, katere namen je poglobitev čezmejnega sodelovanja pri zatiranju terorizma, čezmejne kriminalitete in nezakonitega priseljevanja. Slovenska policija z drugimi policijami skratka dobro sodeluje, s temi oblikami mednarodnega sodelovanja pa bomo še nadaljevali, še posebej zato, ker organizirane kriminalne združbe, ki se ukvarjajo na primer z drogo, trgovino z belim blagom idr., ne poznajo meja."


Avstrijski generalni direktor za javno varnost dr. Erik Buxbaum se je zahvalil za povabilo in izrazil zadovoljstvo z obiskom v Ljubljani: "S slovenskimi kolegi smo se na srečanju med drugim pogovarjali tudi o lajšanju režima na mejah za turiste, smučarje, planince; pogovarjali smo se o novih različnih oblikah kriminalitete, ki nastajajo, in se dogovorili o nadaljevanju njihovega zatiranja. Avstrija bo Slovenijo po svojih najboljših močeh podpirala pri pripravah na predsedovanje EU, v našem interesu je tudi, da je Slovenija čimprej sprejeta v schengenski krog. Med državama poteka res zgledno sodelovanje na vseh področjih in Slovenija ima v Avstriji zelo visok ugled. Slovensko policijo zelo dobro poznamo, saj naše medsebojno sodelovanje intenzivno poteka že več kot desetletje. Veliko je bilo že primerov, ko smo v skupnih akcijah odkrili prijeli storilce kaznivih dejanj organizirane kriminalitete. Odnosi med ministrstvi na najvišji ravni so odlični, in kar je še bolj pomembno, takšni so tudi na nižji, operativni ravni, med kolegi na meji, ki med sabo dobro sodelujejo, si pomagajo in zaupajo."


061016 avstrGDP