V začetku septembra, ki ga je zaznamovalo lepo vreme z visokimi temperaturami, se je povečal obisk planincev in drugih obiskovalcev gora. Posledica tega so bile gorske nesreče. Zato bi radi opozorili vse, ki se bodo podali v gore, na nekatere pasti, ki jih tam čakajo.

V tem času je dnevna svetloba občutno krajša, zato planince lahko ujame tema, če se na poti v dolino izgubijo oziroma skrenejo z označene poti. Pri tem zaradi različnih pasti, ki prežijo v visokogorju (zdrs, padec itd.), prihaja do nesreč, ki se lahko končajo tragično. V višjeležečih predelih so občutno nižje temperature kot v dolini na začetku planinske ture (poleti so te bolj izenačene), hitreje se spreminja vreme, iz popolne jasnine lahko preide v jesensko nevihto ali gosto meglo.

Upoštevati je treba, da se jeseni zapirajo nekatere visokogorske postojanke, kamor se lahko planinci zatečejo oziroma kjer se oskrbijo. Z njihovim zaprtjem je človek v gorah popolnoma odvisen od vsebine nahrbtnika. V tem času ob vsakem poslabšanju vremena vrhove zaradi že omenjenih nižjih temperatur pobeli sneg, kar povzroči veliko nevarnost zdrsov in zaradi česar je primerna obutev toliko pomembnejša. Obutev pa je pomembna tudi zaradi spolzkih skal, saj zaradi velikih temperaturnih sprememb ponoči pade rosa in se skale ne posušijo tako hitro. Predvsem pa naj planinci za vzpone uporabljajo planinske poti in ne brezpotij, saj so mokre skale in trava zaradi rose včasih mogoče še nevarnejše za zdrse kot sneg.

Podrobnejše informacije in napotke si lahko ogledate na naši spletni strani policije - Varnost v gorah.