Pri spomeniku pod Tursko goro na Okrešlju je v soboto, 10. 6. 2006, potekala slovesnost v spomin na tragično preminule člane GRS. Na slovesnosti so sodelovali predstavniki Gorske reševalne zveze Slovenije, Planinske zveze Slovenije, predstavniki vodstva iz policijskih uprav in generalne policijske uprave ter sorodniki in prijatelji preminulih reševalcev.

Pred devetimi leti je na tem območju potekala vaja stenskega reševanja pripadnikov Gorske reševalne službe, pri kateri je sodeloval tudi helikopter policije. Zaradi spleta različnih okoliščin je med vajo prišlo do hude nesreče, v kateri so se smrtno ponesrečili prekaljeni gorski reševalci Mitja Brajnik, Luka Karničar, dr. Jani Kokalj, Rado Markič in Boris Mlekuž.

To je bila ena najhujših tragedij v skoraj stoletni zgodovini slovenske gorskoreševalne službe. Gorsko reševanje je med najbolj nevarnimi, saj so gorski reševalci pri reševanju ponesrečenih navadno močno izpostavljeni zelo slabim vremenskim razmeram. Prav zaradi ekstremnih razmer pri reševanju, ki zahteva dobro opremljenost in vrhunsko usposobljenost, je pomembno, da se vsi tisti, ki se vključujejo v reševanja, dobro usposobijo za tako naporno in odgovorno delo. Temu je bila namenjena tudi vaja pod Tursko goro leta 1997, ki pa se je žal končala tragično.


060613 Okreselj


Člani takratnega strokovnega kolegija direktorja uprave policije so se odločili, da v spomin na ponesrečene gorske reševalce, med katerimi je bil tudi tedanji načelnik inšpektorata policije na UNZ Kranj Mitja Brajnik, vsako leto na dan nesreče obiščejo ta kraj in položijo venec. V imenu slovenske policije sta venec ob spominskem znamenju gorskim reševalcem v soboto položila direktor Uprave uniformirane policije Danijel Žibret in vodja Letalske policijske enote Vojko Robnik.

 

Sektor za odnose z javnostmi