Generalni direktor policije Jože Romšek je danes, 6. junija 2006, v prostorih Generalne policijske uprave na Štefanovi ulici 2 v Ljubljani sprejel predsednico Evropske mreže policistk (European Network of Policewomen - ENP) Eriko Wietinger.

060606 predstavnica

Sprejema pri generalnem direktorju se je poleg Erike Wietinger iz Avstrije udeležila tudi višja policijska inšpektorica Apolonija Grobin iz Sektorja prometne policije v Upravi uniformirane policije, ki je bila v preteklem letu imenovana za predstavnico slovenskih policistk v Evropski mreži policistk.


Erika Wietinger, ki je bila za predsednico organizacije izvoljena za dobo dveh let, je generalnemu direktorju predstavila delovanje mreže, njene naloge in obveznosti, skupne oblike sodelovanja ter pričakovanja držav članic. Osnovni namen mreže je po besedah gospe Wietinger omogočiti, da se lahko policistke in policisti iz različnih policij po Evropi povezujejo na področju enakih možnosti ter si izmenjujejo izkušnje in informacije, ki lahko pripomorejo k izboljšanju dela.

ENP je bila ustanovljena 23. marca 1989 na mednarodni konferenci policistk na Nizozemskem, od leta 1994 pa je ENP neprofitna organizacija, registrirana na Nizozemskem. Med glavnimi nalogami ENP so:

  • zmenjava najboljših praks, mnenj, izkušenj in dosežkov med policijami,
  • stimuliranje in sinhronizacija sodelovanja med različnimi policijskimi organizacijami po Evropi na področju zagotavljanja enakih možnosti (Gender Mainstreaming, Management of Diversity and Equality issues),
  • stimuliranje enakosti napredovanja v policijski strukturi,
  • pomoč pri profesionalnemu razvoju svojih članic in članov,
  • specifična pomoč vsaki državi članici ENP,
  • zagotavljanje prisotnosti žensk na vseh delovnih področij policije.


Podrobne informacije o delovanju ENP so objavljene na spletni strani www.enp.nl

Slovenska policija je bila v preteklih letih že vključena v Evropsko mrežo policistk. Kot slovenska predstavnica je v njej namreč aktivno sodelovala nekdanja kriminalistka Katja Bašič, z njeno upokojitvijo pa se je delovanje Slovenske mreže policistk postopno prekinilo. K ponovnemu sodelovanju ter k vzpostavitvi mreže slovenskih policistk je pred tremi leti, ko je obiskala slovensko policijo, pozvala predstavnica ENP Tilly Stroosnijder z Nizozemske.

Po imenovanju za predstavnico slovenskih policistk v ENP se je Apolonija Grobin iz Uprave uniformirane policije maja letos v Oslu na Norveškem udeležila sestanka splošnega odbora ENP, ki so se ga poleg nje udeležile tudi predstavnice iz Andore, Avstrije, Belgije, Danske, Finske, Estonije, Irske, Islandije, Nizozemske, Norveške, Portugalske, Severne Irske, Španije, Švedske in Velike Britanije. Udeleženke so na sestanku poudarile pomen izboljšanja podpore policijskih organizacij, večje aktivnosti in vidnosti dela ter pomen (notranjega in zunanjega) komuniciranja, izpostavile pa so tudi kritično stanje finančne podpore organizacije, ki je trenutno največja ovira za njeno delovanje.

Najpomembnejše naloge iz načrta delovanja mreže za leto 2006 in 2007 so zato: aktivnejše in učinkovitejše delovanje obeh odborov (izvršilnega in splošnega), dopolnitev obstoječe politike na področju enakih možnosti, razširitev mreže na območju celotne Evrope, sodelovanje s sorodnimi organizacijami, nadgradnja spletne strani organizacije in njene revije, zagotovitev zadostne finančne podpore (organizacija se financira s pomočjo članarin držav članic). Avstrijska vlada, na primer, krije stroške za delovanje predsednice ENP, sicer predstavnice avstrijske policije, na Nizozemskem, kjer je sedež organizacije, pa so zagotovili eno osebo, ki ji enkrat tedensko pomaga pri delu.