Začetek izvajanja postopka za prepoznavo znakov oziroma simptomov, ki so posledica mamil, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi v organizmu.

Navzočnost mamil med udeleženci v cestnem prometu je iz leta v leto večja.

Ob analiziranju stanja smo v slovenski policiji že pred časom začeli spremljati in proučevati tudi taktiko in metodiko dela tujih policij na tem področju. V razvitih evropskih policijah so spoznali, da uspeh lahko zagotavlja predvsem ustrezno usposobljen policist, ki bo na podlagi znanja z veliko verjetnostjo lahko potrdil sum in odredil odvzem krvi in urina za analizo. V okviru teh spoznanj so razvijali sistem za prepoznavo simptomov vožnje pod vplivom mamil.

Razvoj policijskega postopka za ugotavljanje vožnje pod vplivom mamil je bil torej ena izmed prednostnih nalog vseh evropskih policij.

Za to sta obstajala dva bistvena razloga:

  • vožnja pod vplivom mamil in psihoaktivnih zdravil skokovito narašča prav v vseh evropskih državah,
  • kljub vsem prizadevanjem strokovnjakom še vedno ni uspelo razviti tehnične naprave oz. indikatorja, na podlagi katerega bi policisti na preprost način (podoben kot s preizkusom alkoholiziranosti) na kraju postopka lahko učinkovito potrdili ali ovrgli sum vožnje pod vplivom mamil ali psihoaktivnih snovi. Poleg tega se vseskozi pojavljajo nove in nove vrste mamil, z novimi substancami in zmesmi, kar razvoj naprave še dodatno ovira.


Zato se je večina evropskih držav nagibala k rešitvi, po kateri je najzanesljivejši način ugotavljanja tovrstne simptomatike poseben postopek, ki ga z voznikom opravi policist in na podlagi katerega ugotovi znake vpliva mamil. Zunanji znaki so namreč najbolj zanesljivi in prepoznavni.

Takšen postopek je razvila tudi slovenska policija. Možnost za izvedbo postopka je bila policistom dana z novim Zakonom o varnosti cestnega prometa (Uradni list, št. 25/06), ki jih za to pooblašča v 132. členu, postopek sam pa je natančno predpisan v Pravilniku o postopku za prepoznavo znakov oziroma simptomov, ki so posledica mamil, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi v organizmu. Pravilnik je bil sprejet 28. 4. 2006 in dne 19. 5. 2006 objavljen v Uradnem listu št. 52/2006. V zakonsko določenem roku (15 dni po objavi) bo začel veljati. Z dnem uveljavitve, 3. 6. 2006, bodo za to ustrezno usposobljeni policisti na terenu začeli izvajati predpisan postopek.

Pravilnik policistu nalaga, da ob razlogih za sum, da je udeleženec v cestnem prometu pod vplivom mamil, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi, odredi in izvede postopek za prepoznavo znakov oz. simptomov, ki so posledica teh snovi v organizmu.

Postopek obsega:

  • preizkus oči,
  • oceno velikosti zenic,
  • odreditev strokovnega pregleda.


Pred izvedbo postopka sme policist udeležencu cestnega prometa odrediti preizkus s sredstvi ali napravami za ugotavljanje alkohola, ki ga izvede v skladu z določbami Zakona o varnosti cestnega prometa.

Če bodo v tem postopku ugotovljeni določeni simptomi ali če bo udeleženec v cestnem prometu odklonil sodelovanje ali tega postopka sploh ne bo mogoče opraviti, bo policist odredil strokovni pregled. V vsakem primeru kot dokaz v postopkih pred pristojnimi organi velja le rezultat toksikološke analize.

  • povečala se bosta selektivnost in racionalizacija ob odrejanju strokovnih pregledov, kar pomeni, da marsikaterega posega v zdravstveni ustanovi (odvzem krvi in urina za analizo) ne bo potrebno odrediti,
  • opazovan bo neposreden vpliv psihoaktivnih substanc na sposobnost udeleženca v cestnem prometu za upravljanje vozila,
  • povečalo se bo število odkritih kršitev in kršiteljev.


Upoštevati pa je potrebno, da se s tem postopkom zgolj potrjuje sum, da je nekdo pod vplivom določljive psihoaktivne substance. Prav v vseh državah, ki takšen postopek že uporabljajo, je končni in za sodišče najbolj verodostojen le rezultat analize krvi in urina.

Postopek smo podrobneje predstavili tudi na novinarski konferenci ob prvem usposabljanju policistov za prepoznavo simptomov, ki so posledica mamil psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi v organizmu; usposabljanje je potekalo decembra 2001, glej tudi strani: