Na območju Karavank je včeraj, 6. februarja, in danes, 7.februarja 2006, potekalo zimsko usposabljanje gorske enote policije.

Namen usposabljanja, ki je potekalo v skladu s programom strokovnega izpopolnjevanja in usposabljanja Posebne policijske enote v letu 2006, je bil preveriti usposobljenost in izpopolniti določena znanja, ki jih potrebujejo gorski policisti pri opravljanju delovnih nalog. Zaradi posebnosti pri uporabi opreme in znanja za varno in učinkovito gibanje v ledu in snegu so policisti najprej teoretično, nato pa še praktično, obnovili znanja o izdelavi različnih načinov varovališč v ledu in snegu (ledni klini, skalni klini, cepin), varovanju soplezalca iz varovališč in uporabo plezalnega orodja (cepina, derez) za gibanje po strmih pobočjih in strmih grapah v visokogorju. Obnovili so tudi znanja za pravilno in samostojno izvajanje postopkov pri delu s helikopterjem pozimi.


IMG 2721a

Udeleženci usposabljanja


Po predstavljenem programu usposabljanja so se policisti z vozili odpeljali do visokogorske kmetije Matizovec, od koder so s turnimi smučmi nadaljevali pot do planine Šija pod masivom Košuta. Sledila je priprava na delo v zimskih razmerah, izbira osebne opreme ter nadaljevanje poti do mesta, kjer se je enota z vso zimsko opremo vkrcala v helikopter. Poudarek je bil na varnem gibanju ob in v helikopterju ter zapuščanju helikopterja na izrazito strmem terenu. S pomočjo helikopterja je bila enota prepeljana na drugo mesto, kjer so policisti izvajali in urili vse oblike gibanja po strmih zasneženih pobočjih in zasneženih skalnih grapah z uporabo potrebne osebne opreme in vrvnih tehnik.


gpe1

S turnimi smučmi do planine


IMG 2713a

Urjenje postopkov pri delu s helikopterjem


IMG 2682a

Vkrcanje v helikopter - Foto M.Kunšič